Föreställer Da Vincis målning "Damen med hermelinen"
Da Vincis målning "Damen med hermelinen" finns med i samlingen. Foto: Markus Schreiber

Polen köper konstsamling värd 19 miljarder

Men den polska regeringen kommer billigt undan. Får alla tiotusentals verk för knappa miljarden.

Den polska regeringen har förvärvat en privat konstsamling till ett uppskattat värde av 19 miljarder kronor.

I samlingen finns bland annat Da Vincis "Damen med hermelinen"

Polens regering har förvärvat den spansk-polske aristokraten Adam Karol Czartoryskis konstsamling - tiotusentals föremål till ett uppskattat värde av 19 miljarder kronor.

Riktigt så dyrt blev det inte för regeringen, som "bara" behövde skiljas från motsvarande 957 miljoner kronor för samlingen.

-Mina damer och herrar. Som polska medborgare är vi nu alla ägare till Czartoryski-samlingen, sade Polens kulturminister Piotr Glinski vid en ceremoni på kungliga slottet i Warszawa.

På frågan om varför Czartoryski gick med på ett pris som bara var en bråkdel av marknadsvärdet svarade han:

-Jag följer i princip bara mina förfäder som alltid har arbetat i den polska nationens tjänst. Jag kände för att göra en donation och det är mitt val.

Förutom "Damen med hermelinen", en av enbart 15 kvarvarande Da Vinci-tavlor, återfinns verk av konstnärer som Rembrandt och Renoir samt brev skrivna av kompositören Frédéric Chopin.

Men köpet är inte helt okontroversiellt. De polska styrelsemedlemmarna i Czartoryskis stiftelse avgick i protest förra veckan då de ansåg att förhandlingarna sköttes bakom deras ryggar.

Samlingen kommer att ställas ut på Polens nationalmuseum i Kraków.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".