Protester utanför domstolen i Turkiet inför rättegången mot författaren Asli Erdogan. "Författares frihet är inte garanterad" står det på skylten.
Protester utanför domstolen i Turkiet inför rättegången mot författaren Asli Erdogan. "Författares frihet är inte garanterad" står det på skylten. Foto: OZAN KOSE

Författaren Erdoğan har blivit villkorligt frigiven

Den turkiska författaren Asli Erdoğan har blivit villkorligt frigiven. Det berättar två tidningar oberoende av varandra - turkiska Hurriyet Daily News och schweiziska Neue Zürcher Zeitung.

Tillsammans med sju andra är hon bland annat anklagad för att tillhöra det terrorstämplade kurdiska partiet PKK. Åklagaren yrkar på livstidsstraff.

Asli Erdogan greps i somras tillsammans med flera andra medarbetare vid tidningen "Özgür Gündem", som av den turkiska regeringen ses som ett språkrör för PKK.

Flera internationella människorättsorganisationer har protesterat mot gripandet och menar att rättegången är politiskt motiverad. Av de åtta är sju nu villkorligt frigivna, med viss övervakning, i väntan på att rättegången återupptas efter nyår.

Aslı Erdoğan tilldelades Tucholskypriset från Svenska Pen i höstas.

Det har tidigare förekommit uppgifter om ett frisläppande som sedan visat sig vara inkorrekta.

Samtidigt fortsätter gripandet av journalister i Turkiet. I dag rapporterar statliga turkiska medier att Ahmet Sik, välkänd och prisbelönt journalist i Turkiet, har gripits av polis, anklagad för att ha spridit terrorpropaganda.

Sik har skrivit kritiskt både om den turkiska regeringen och om Gülen-rörelsen, som av president Erdogan pekats ut som ansvariga för kuppförsöket mot honom tidigare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".