Bild på Blacknusss som firar 25 år tillsammans 2016.
I år firar Blacknuss 25 år. Foto: Andre Jenmert

Kultbandet Blacknuss firar 25 årsjubileum med en konsertserie om den afroamerikanska musikskatten

I år fyller det kultförklarade jazz- och funkbandet Blacknuss 25 år och firar det med en konsertserie om den afroamerikanska musiken.

Blacknuss bildades som Blacknuss Allstars på 1990-talet med artister som ett kluster av artister kring bandledaren trummisen Martin Jonsson: Christian Falk, Esbjörn Svensson, Per Ruskträsk, Goran Kajfes, ADL och samarbeten med Lisa Nilsson, Robyn, Titiyo, Stephen Simmonds med flera. De fick framgångar med låtar som "Dinah"  och "Roll with me" och tolkningar av "It should have been you" och "Last night a DJ saved my Life". Bandet bildades på Fashing i Stockholm och det är också där som man kommer fira under fem fredagar i vår. 

– Jag har ju själv föräldrar från Senegal och Gambia, älskar afrobeat, reggae, dancehall och allt inom urbanmusiken: r'n'b, soul, hiphop..., säger Mary N'Diaye som är medlem i bandet idag. Någonstans så känns det som att Blacknuss kommer från den här jazz, funkeran så för mig känns det naturligt och kul att få göra det som ligger mig närmast om hjärtat.

Vad är det som gör att de här influenserna är så viktiga?

 – Det är något med rytmerna bara.. och att vi får improvisera och köra musik som folk kan dansa till.

Från början handlade Blacknuss mycket om att underhålla publiken genom dans tycker hon.

– Ja, men det ska vara sväng, fest och party och det är något man kan göra med de här influenserna och det känns naturligt för mig, säger Mary N'Diaye.

Dagens Blacknuss består idag av bandledaren Martin Jonsson, Desmond Foster, Chuck Anthony, Mary N’Diaye, Johan Lyander, Prince Prime Mpedzisi, Tore Berglund, Mats Äleklint, Albin Grahn och Micke Sörensen. 

Konserterna i vår på Fasching i Stockholm:

27 jan - Neosoul Live Mixtape med neosoultolkningar av D'Angelo, The Roots, Erykah Badu, Lauryn Hill med flera.

24 feb - History of Rap med exempel från hiphopens fyra decennier, från Rapper's Delight till Drake via A Tribe Called Quest och Jay Z

24 mars - RnB Jam från Mary J Blige till Justin Bieber

21 april - Disco & Funk från Chic till Bruno Mars, från Philly Disco till New York Boogie

26 maj - Reggae & Dancehall Mashup  mix av One Drop, Bob Marley, Ska, Roots fram till dagens Dancehall, Reggae och Tropical Beats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".