Sagateatern i Umeå
1 av 5
Den 31 december stänger portarna till den anrika Sagateatern i Umeå för gott. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Anna Cedergren, chef för Umeå teaterförening
2 av 5
Anna Cedergren, chef för Umeå teaterförening, tycker det är ledsamt att teatern ska rivas. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Tomas Wennström, (S), ordförande kulturnämnden i Umeå kommun
3 av 5
Tomas Wennström, (S), ordförande kulturnämnden i Umeå kommun, tror att konkurrensen om teaterscenerna i Umeå kommer att hårdna i och med att Saga försvinner. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Foajén, Sagateatern
4 av 5
Det är ett tidskrävande arbete att rensa ur bland alla förråd och just nu pågår en slags loppmarknad i foajén på Sagateatern. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio
Sven Björklund
5 av 5
Sven Björklund, medlem i Umeåbaserade humorgruppen Klungan, har varit mycket på Sagateatern i sina dagar. Foto: Cecilia Gustafsson/Sveriges Radio

Nu stänger anrika Sagateatern i Umeå

"Älskar att de varit här sedan de var barn"
2:06 min

Efter många turer stängs nu slutligen portarna till den anrika Sagateatern den sista december.

Sagateatern öppnade först som biograf 1959 och har sedan dess huserat såväl amatörer som professionella aktörer. Många Umeåbor har en nära relation till de gamla lokalerna i centrala stan, som inom några år ska rivas för att istället ge rum åt ett lägenhetshus.

Anna Cedergren är chef på Umeå teaterförening, som har drivit Sagateatern den senaste tiden, och hon har mött Umeåbor som ledsna över att teatern nu går i graven.

– De älskar att de har varit här ända sen de var barn. Här var jag med min mormor, här var jag när jag fyllde tio... Det är den sortens historier som dyker upp när man tänker att det ska försvinna.

– Och det är en lokal med väldigt låg tröskel, den är väldigt anspråkslös. Det är lätt att komma in och känna sig som att här får jag vara, jag är lika viktig som alla andra. Här är inget märkvärdigt, fortsätter Cedergren.

Nästan gratis

Anna Cedergren hade gärna sett att lokalerna byggnadsminnesförklarats, något som då hade hindrat dem från att rivas. Det är emellertid omöjligt eftersom de har renoverats för mycket.

Enligt henne är en av styrkorna med Saga att det varit så billigt för föreningar att vara där.

– Den här lokalen har varit så görbillig att vara i, och för vissa föreningar till och med gratis. De har inte behövt söka pengar eftersom de har kunnat jobba av det i garderoben, så vi har ju haft någon slags socialekonomi här som man inte kan återskapa någon annanstans, säger Cedergren.

"Blir inte dyrare"

Tomas Wennström, socialdemokrat och ordförande i kulturnämnden, säger att konkurrensen om scenerna kommer att öka, men att det inte kommer bli dyrare för de små föreningarna nu när Saga försvinner.

– Det blir ju inte dyrare på det sättet, då vi har subventionerade hyror. Vi går ju in med ganska kraftiga kommunala subventioner till kulturlivet för att minska hyreskostnader för de små föreningarna.

Blir saknad

En som spenderat många timmar på Saga är Sven Björklund, som är medlem i den Umeåbaserade humorgruppen Klungan.

Trots att teatern länge har varit i behov av en rejäl upprustning kommer han att sakna stället.

– Ja, det kommer man säkert att göra lite grand. Och de här hemska logerna där nere, där det inte finns någon luft, haha. Och den tjusiga foajen. Absolut, det kommer man att göra, säger Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".