Antalet besökare till Världskulturmuseet i Göteborg har ökat med sen fri entré-reformen återinfördes i februari 2016. Foto: Mina Benaissa
1 av 2
Antalet besökare till Världskulturmuseet i Göteborg har ökat med sen fri entré-reformen återinfördes i februari 2016. Foto: Mina Benaissa
Johanna Flemström kommunikatör vid Världskulturmuseerna. Foto: Mina Benaissa
2 av 2
Johanna Flemström kommunikatör vid Världskulturmuseerna. Foto: Mina Benaissa

Fler museibesök sen fri entré-reformen infördes

"Fler unga och barn besöker oss"
2:36 min

Det har snart gått ett år sen den fria entré-reformen infördes på 18 statliga svenska museer. För Världskulturmuseerna har antalet besökare ökat med runt 40 procent sen reformen infördes jämfört med samma period 2015.

- Vi ser framför allt ett ökat antal barn och unga som besöker oss. Vi får fler besök från skolor, dagis och flyktingboenden. Att det kommer fler människor hit tror jag beror på att vi inte tar någon entré, att tröskeln är sänkt, säger Johanna Flemström, kommunikatör på Världskulturmuseerna.

Den fria entré-reformen återinfördes i februari förra året och gäller 18 statliga museer, de flesta i Stockholm. Målet är att locka nya grupper besökare. Senast fri entré på statliga museer infördes var år 2005-2006 och ledde till 1,9 miljoner extrabesök per år.

Vilket genomslag den nuvarande reformen får kommer utvärderas först till hösten av Myndigheten för Kulturanalys och redovisas först till hösten.

Men Johanna Flemström kan redan nu se mönster i besöksstatistiken som hon menar självklart påverkas av utbudet men samtidigt också av att det nu är gratis att komma in.

- Här på Världskulturmuseet i Göteborg ser vi en kraftig ökning av antalet förstagångsbesökare. Omkring 50-60 procent kommer för första gången, berättar Johanna Flemström.

Kulturnytt har jämfört besöksstatistik under reformens tio första månader 2016 och jämför med motsvarande period 2015. I stort sett samtliga museer har fler besökare under perioden för fri entré-reformen.

Orsakerna till det kan naturligtvis vara att till exempel en utställning eller satsning dragit stor publik. Vissa av museerna gör reservationer för just det. Men det som går att se är stora ökningar på de flesta museerna: på Armémuseum har besökarna ökat med 50 procent, på Flygvapenmuseum i Linköping med 75 procent och på Historiska museet med 87 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".