Alexandra Pascalidou väljer sida när hon ställer sig på scen

1:14 min

Alexandra Pascalidou är programledare och författare men nu ska hon också spela teater.

På fredag 10 februari är det premiär av den egna föreställningen "Alexandras Odyssé" på Göteborgs Stadsteater och i den skildrar hon Grekland som en spegel och spelplats för vår samtids kriser.

Det är en plikt att vara partisk, säger Alexandra Pascalidou och ser sin föreställning som en naturlig fortsättning på allt hon gjort.

– För allt jag gjort ända sedan jag började jobba, kanske inte på snabbmatskedjor och städade, men allting annat handlar om att jag har en berättelse om vår tid. Marginaliseringen, migrationen, utanförskapet, globaliseringen och vad det gör med människor. Människor som plötsligt förlorar allt. Och framförallt det här om människor som ofta lever i samhällets skuggsidor. Jag vill skapa förståelse.

Föreställningen bygger på hennes egen bok ”Kaos – ett grekiskt krislexikon” och blandar tragedi och komedi i regi av Anna Ulén. Alexandra Pascalidou står på scen tillsammans med skådepelarna Johan Karlberg, Magdi Saleh, Carina M Johansson med flera. Annars känner man Alexandra Pascalidou främst som författare och journalist som bland annat programleder Ring P1 och P1 Debatt, men även i arbetet på teaterscenen betonar hon vikten av att föra samtal om det hon vill berätta.

– Jag vill förena, jag vill försona, jag vill skapa dialog och jag vill väcka de som slumrat till.

Men hon tycker också att föreställningen är rolig. Föreställningen vävs samman med musik av Kristina Issa och där har kören en viktig roll. I det gamla antika dramat användes ofta en kör och i "Alexandras Odyssé" får den representera många:

– Kören ska just vara alla de här röster som finns där ute – folkets och förnuftets röst, klagokörerna, populistiska röster... alla möjliga! Så de får iklä sig alla de här rollerna, säger Alexandra Pascalidou.