Exklusivt: Per Gessle om nya skivorna och sitt livs duett

På måndagen berättade Per Gessle att han kommer att släppa två album i år. Vi försökte förstås att nå honom för att prata om nya låtarna, men han är fortfarande i Nashville där han spelat in och skickade sina svar till Kulturnytt i P4.

Det blir alltså två nya album med låtar på svenska: "En Vacker Natt" i slutet av april och "En Vacker Dag" i september.

Skivan innehåller bland annat en duett; ”Småstadsprat”, med Lars Winnerbäck som blir första singel från "En Vacker Natt" och kommer den 17 mars.

Första albumet kommer 28 april och det nästa i 1 september och skivorna ges ut på Gessles nystartade skivbolag Space Station 12.

Vad fick dig att vilja göra duetter med Winnerbäck, Henriksson och Holm?

– Hej på er. När jag gör mina egna soloplattor så sjunger jag ofta med Helena Josefsson. Så också den här gången, hon är med och körar på nästan alla låtar och sjunger duett med mej på en. Helena är ofattbart duktig och lyfter alltid mina låtar mot himlen. Våra röster passar väldigt bra ihop. Men… under tiden jag skrev i somras så började jag tänka på manliga duettpartners. En regelrätt duett kan ge en annan vinkel åt texten. Är det kille/tjej som sjunger så blir det på ett visst sätt men är det två killar/två tjejer som sjunger blir det någonting helt annat. Intressant.

– Lasse Winnerbäck har jag många beröringspunkter med. Småstadsbakgrund och ganska lika musiksmak även om jag är äldre. Jag har alltid gillat honom. Vi träffades på Sofiero i Helsingborg när han var på turne’ i somras och jag frågade om han ville vara med och sjunga på en låt. Det ville han, tack och lov.

Förutom Helena Josefsson medverkar Christoffer Lundquist, Clarence Öfwerman och Anders Herrlin, som varit i Nashville och spelat in musiken.

På höstens album gör han duetter med Linnea Henriksson och John Holm.

– John Holm var en av dem som fick mej att börja skriva egna låtar när jag var fjorton år så det är en personlig höjdpunkt i livet att få göra en inspelning med honom. Han är fortfarande en helt unik sångare och personlighet, skriver Per Gessle till Kulturnytt i P4.

– Jag hade en knasig upptempolåt som jag tänkte att Linnea Henriksson (som också kommer från Halmstad) kunde sjunga refrängen på. Men efter ett par veckor i Nashville kom jag på att den inte passade in i projektet så jag stoppade den i malpåse så länge. Men jag hade en annan låt som skrek efter Linneas blåa toner och det blev hur bra som helst. Jag är jätteglad och stolt över att hon ville vara med.

 

– Till min stora förvåning så hade jag studiotid kvar när vi var klara med de fjorton svenska låtarna. Jag kom då på att jag kunde göra duetter på engelska med ett par country-tjejer också. Jag hade två ganska nyskrivna låtar som man skulle kunna få in i Nashville-miljön. Jag ringde runt till några vänner i Nashvilles digra musikbransch och fick tips om ett par duktiga tjejer, Savannah Church och Jessica S. som plötsligt dök upp och rundade av det här otroligt spännande projektet.

 
Hur vill du beskriva albumen?

– Jag har försökt göra väldigt vackra låtar, arrangemang och produktioner. Avskalat men effektivt. Jag gick in i projektet helt utan gränser och regler, jag ville inte vara styrd av att det skulle låta på ett visst sätt, ett format-tänk som tyvärr präglar hela vår bransch. Jag ville att de lokala musikerna skulle vara med och skapa låtarnas utformning. Jag lät dem spela på nästan alla låtar för att se vad som hände, sen editerade vi allt efteråt och tog bort det vi inte tyckte passade.

"Lycka men också besvikelse" 

– Som alltid när jag jobbar på svenska så blir det ganska textinriktat. Så också den här gången. Kanske mer än någonsin. Varje låt har sin egen historia, det handlar om att vara ung och att bli äldre. Att se bakåt men också våga se framåt. Lycka men också besvikelse. Om att saker inte alltid blir som man tänkt eller förväntat sej. Jag har förlorat både min mamma, bror och syster de senaste tre åren och det har säkert gett en tyngd åt texterna och min tillvaro i allmänhet. Men life goes on.

 
Blir det duetter även på scen?

– Vem vet? Jag har vanan inne från Roxette… skriver Per Gessle i sitt mail.

Turnén kommer till:

6/7 Helsingborg, Sofiero Slott

7/7 Oskarshamn, Latitud 57

8/7 Örebro, Slottsparken

13/7 Rättvik, Dalhalla

14/7 Töreboda, Torget

15/7 Karlskrona, Hasslöfestivalen

21/7 Grebbestad, Tanumstrand

22/7 Göteborg, Trädgårdsföreningen

23/7 Fredrikstad, Månefestivalen

27/7 Stockholm, Skansen

28/7 Östersund, Storsjöyran

29/7 Piteå, Pite Havsbad

1/8 Borgholm, Borgholms Slottsruin

2/8 Malmö, Mölleplatsen

3/8 Arvika, Arvika Hamnfest

11/8 Halmstad, Brottet

12/8 Linköping, Stångebro

18/8 Uppsala, Botaniska Trädgården

19/8 Eskilstuna, Sundbyholms Slott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista