Teatergrupper för funktionsnedsatta betalar inte lön

2:09 min

Teatergrupper för skådespelare med funktionsnedsättning är dåliga på att betala ut lön till sina medverkande. Det visar en undersökning från Sveriges radios nyhetsprogram Klartext.

Klartext har undersökt 11 teatergrupper för skådespelare med funktionsnedsättning i landet. Av dem är det 7 som inte betalar ut någon lön alls.

Sandra Wallman och Magdalena Tusendaler är med i en teatergrupp som heter Revyresan i Borlänge i Dalarna. Teatern drivs av en gymnasiesärskola i samarbete med en ideel förening.

De yngre skådespelarna i gruppen är elever och de äldre är deltagare i daglig verksamhet och det innebär normalt sett att deltagarna inte får någon riktig lön, utan försörjer sig på bidrag.

– Alltså det går ju bra ändå. Vi ger ju någonting som man inte behöver ge för pengar, vi ger glädje, säger Magdalena.

– Det betyder mer för oss än pengar, säger Sandra.

Bland undantagen som helt eller delvis betalar ut lön finns Glada Hudik-teatern från Hälsingland, som har haft stora framgångar både med film och teater. Trots att Glada Hudik drivs som daglig verksamhet så får deras skådespelarna över 1 700 kronor per föreställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista