Ingen staty av Teskedsgumman i Mariestad

1:11 min

En staty stor som en teskedsgumma mitt i Mariestad. Så ville ska hedra Birgitta Andersson som gestaltade den klassiska karaktären. Men förslaget har stött på patrull hos politiker.

Kulturchefen i Mariestad Maria Henriksson vill hylla skådespelaren Birgitta Andersson med en staty eftersom det är 50 år sedan hon spelade Teskedsgumman i SVT:s julkalender, något som Mariestads-Tidningen har berättat om.

– Birgitta Andersson gestaltning av Teskedsgumman är något som finns med oss alla. Och då kom idén fram att det hade varit roligt med en skulptur i en teskeds format, säger Maria Henriksson.

Tanken är att en staty ska bli lika stor som Teskedsgumman, och på en låg höjd för att hamna på ett barns nivå.

Kostnaden för bronsstatyn uppskattas till 100 000 kronor. Något som politiker i kommunen inte gillar och därför fick förslaget avslag.

– Nu jobbar vi vidare på de förslag som vi har och försöka se hur vi kan uppmärksamma Birgitta Andersson på annat sätt och kanske ta fram en mer traditionell skulptur, säger Maria Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista