Julia Louis-Dreyfus i en scen från komediserien "Veep" på HBO. Foto: Patrick Harbron/HBO via AP
1 av 3
Julia Louis-Dreyfus i en scen från komediserien "Veep" på HBO. Foto: Patrick Harbron/HBO via AP
Julia Louis-Dreyfus som vice president Selina Meyer i tv-serien Veep på HBO.
2 av 3
Julia Louis-Dreyfus som vice president Selina Meyer i tv-serien Veep på HBO. Foto: Scanpix.
Roger Wilson
3 av 3
Festivalen South by southwest är i full gång i Austin, Texas. Roger Wilson rapporterar Foto: TT, SR

Nya säsongen av "Veep" helt Trumpbefriad

"Veep handlar inte om politisk färg eller partitillhörighet."
2:02 min

Snart premiär för den sjätte säsongen av Veep. Tv-serien om den hycklande, cyniska talanglösa, amerikanska politikern Selina Meyer. Julia Louis-Dreyfus och huvudförfattare David Mandel påpekar att den har INGET med den nu sittande presidenten i USA att göra.

Fler inslag från South By Southwest, SXSW i Texas, under artikeln

– Veep handlar inte om politisk färg eller partitillhörighet. Den handlar snarare om politiker i stort, och det de har gemensamt, berättar seriens producent David Mandel för mig och de andra journalisterna på gruppintervjun. Och lägger till att den nya säsongen spelades in i oktober. Alltså innan Trump vann valet.

Dessutom handlar säsong sex faktiskt om vad som händer efter att man varit president. Huvudpersonene Selina Meyer testar samma trick för att fortfarande känna sig betydelsefull som så många andra ex-presidenter före henne.

– I den nya säsongen ska Selina Meyer alltså teckna ett bokkontrakt, resa runt och hålla tal, starta en fond, arbeta för humanitära frågor och bygga ett bibliotek, säger Julia Louis-Dreyfus.

Och med det flyttar seriens satir alltså vidare till nästa stadie i det politiska livet. Det som föredetting.

Med sin elaka skildring av Washingtons maktelit utgör Veep tillsammans med serier som House of cards och Scandal en tydlig tv-trend som pågått ett tag, där amerikanska politiker utmålas som maktgalna och korrumperade.

Men när jag undrar om det inte finns en risk med att sprida cynism och uppgivenhet i samhället med den här typen av skildringar får jag svar på tal innan jag ens hunnit avsluta frågan.

– Jag tycker att den politiska världen gör ett ganska bra jobb på egen hand för att sprida känslan av cynism, säger  Julia Louis-Dreyfus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".