Morgan Alling, om mobbning.
Mobbning är allas ansvar menar skådespelaren Morgan Alling, som föreläste för gymnasielärare under måndagen. Foto: Carina Grönqvist

Morgan Alling ska stoppa mobbningen på arbetsplatserna

Kalle Kovács: "En modig serie som försöker sig på ett omöjligt uppdrag"
1:03 min

För två år sedan gjorde skådespelaren Morgan Alling ett program om mobbning i skolan. Efter programmet fick han många brev från vuxna om mobbning och att det borde göras ett program om kränkande särbehandling och mobbning på arbetsplatser. Och det blev ett program och ikväll är det premiär för den nya säsongen av Morgans Mission om mobbningen på arbetsplatser.

Kalle Kovács du har sett första avsnittet som visas ikväll, vad har vi framför oss?

– En väldigt modig serie som försöker sig på ett omöjligt uppdrag.

Jaha, ja. Förklara.

– I början av avsnittet får vi se Morgan Alling ringa samtal till alla möjliga välkända företag för att se om de kan tänka sig ställa upp för på programmets premiss, alltså att han kommer på besök och undersöker ifall kränkande särbehandling eller rent av mobbning finns på arbetsplatsen. Han får ju, förstås, nej efter nej och till slut får han ta sig till Blodcentralen i Malmö och får med dem på den här resan. Så vi följer de anställda där och får höra från forskare, celebriteter och familjer till utsatta, och det är egentligen de stunderna som är allra bäst.

Programmet om mobbningen på skolgården blev väldigt hyllad, tror du det här kan bli samma succé?

– Jag är allergisk mot att de här berättelserna ska förstärkas med sorglig musik. Det är för mycket allvar i det här för att snyfta bort och jag tycker att de kommer farligt nära den gränsen. Sen riktar ju programmet ljuset på problemet och jag har svårt att se att företag inte skulle fundera på att göra de här enkla gemenskapsövningarna som presenteras i programmet, eller i alla fall tänka tanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".