Torgny Lindgren har avlidit

45 min

Älskade författaren Torgny Lindgren är död, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Han blev 78 år gammal.

Torgny Lindgren är en av Sveriges mest lästa författare och har skrivit drygt trettiotal verk, huvudsakligen romaner men även noveller, diktsamlingar och radiopjäser. 

Torgny Lindgren debuterade som poet med diktsamlingen "Plåtsax, hjärtats instrument" 1965 och har sedan dess vunnit ett tjugotal priser för sina alster. Han fick bland annat Augustpriset år 1995 för romanen "Hummelhonung" och Sveriges Radios litteraturpris år 2003 för "Pölsan". 

En språkvärld som inte liknade någonting annat

Per Olov Enquist visste att döden var nära förestående för kollegan och vännen Torgny Lindgren. 

– Jag visste ju att tiden var utmätt och att det inte fanns några alternativ. Jag talade med honom för en vecka sedan och han var glad, säger Per Olov Enquist till Sveriges Radio och fortsätter:

– Han är väl unik på det sättet att han skapade ett språkrum omkring sig som kunde tolkas på väldigt många olika sätt, en språkvärld som inte liknade någonting annat, säger han.

Det internationella genombrottet kom redan 1982 med en av hans mest kända romaner "Ormens väg på Hälleberget", som senare filmatiserades av Bo Widerberg. Journalisten och författaren Ulrika Knutson har en av hans senare böcker som favorit.

Det är Pölsan som är hans riktiga genombrottsbok

– Även om jag tycker att "Batseba", "Merabs skönhet" och "Ormens väg på Hällebärget" är väldigt eleganta saker men jag tycker att det är Pölsan som är hans riktiga genombrottsbok, det är då det blir intressant. Det är då han börjar skriva så äckligt och bra, säger Ulrika Knutson.

År 1991 blev han invald i Svenska Akademien på stol nummer nio.

Författaren har även medverkat som sommarvärd vid två tillfällen: 1980 och 2011. I talet från 2011 berättar han om hur han älskar att skriva för hand, och sade också att Zlatan Ibrahimovic är en betydande konstnär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista