En tom biografsalong
Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Dansk biokedja satsar på Sverige

Den danska biokedjan Nordisk film satsar på Sverige och planerar att ta över 10-15 procent av marknaden. Tre nya biografer byggs i ett första skede.

Sedan biokedjan Astoria Cinema begärdes i konkurs 2007 har SF bio dominerat den svenska biografmarknaden. Men nu får biokedjan ny konkurrens. Nordisk film, som även äger biografkedjor i Danmark och Norge, tror att det går att utveckla den svenska biomarknaden.

– I Norge och Danmark gör publiken i snitt 2,3 biobesök per år. I Sverige ligger den siffran på 1,7. Där ser vi en potential till ökning, säger John A Tønnes, som är chef för Nordisk films biografer som inte ska förväxlas med filmdistributören Nordisk film.

Tillsammans med fastighetsägaren Atrium Ljungberg ska Nordisk film i ett första steg öppna fem salonger i handelsplatsen Gränbystaden i Uppsala i slutet av 2018. Våren 2020 öppnar fem salonger i Mobilia i Malmö. Sedan hoppas de kunna öppna nya salonger även i Stockholmsorådet.

– Jag kan inte utlova en helt ny typ av repertoar och det beror på att utbudet är ganska bra i Sverige redan. Det finns mindre biografer med ett specialiserat utbud och ni har starka filmfestivaler i Göteborg och i Stockholm. Det här handlar mer om att erbjuda en större valfrihet i läge.

Exakt hur mycket pengar bolaget satsar i Sverige vill John A Tønnes inte avslöja.

Vad ska era biobiljetter kosta?

– Jag kan inte berätta om vår prisstrategi. Konkurrenslagstiftningen medger inte att spelarna går ut offentligt och berättar om sina intentioner. Enligt våra analyser är heller inte priset det viktigaste för biobesökarna, de vill veta om de blir erbjudna komfort och en attraktiv upplevelse.

Hur tror du att SF kommer att reagera?

– Hårt. De kommer att göra sitt bästa för att försvåra för oss att expandera. Om man pratar generellt så funkar det ofta så att de med en monopolliknande ställning försöker pressa ut övriga spelare. Men vi hoppas på och förväntar oss en rättvis konkurrens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".