James Blunt.
James Blunt. Foto: JOHANNES EISELE/TT.

Gäspfest när radioälsklingen James Blunt åter är på sånghumör

Kalle Kovács om James Blunts nya: "Har ju så många berättelser att berätta"
1:29 min

Få personer har väl missat James Blunts monsterhit "You're Beautiful". Tro det eller ej var det för nästan femton år sedan och singlarna efter har kanske inte fastnat lika lätt hos lyssnarna. I morgon släpper James Blunt sitt femte album och Kalle Kovács har lyssnat.

Det gömmer sig så många berättelser i James Blunt, tänker jag. Bakom den så vardagliga artisten gömmer sig en underrättelseofficer som tjänstgjorde i Kosovo och som faktiskt hamnade i väldigt allvarliga situationer. Då och då sägs det också att han plockade fram gitarren och sjöng för lokalbefolkningen och trupperna.

Vi fick höra en liten story från James Blunts tid i armén i låten "No Bravery" från debutalbumet, men utöver den låten har det mest varit ändlösa kärleksballader så harmlösa att man till slut inte hör någon skillnad på dem.

"The Afterlove" är ett hantverk efter popens alla regler, skräddarsydd för den kommersiella marknaden och på så vis helt utan djup. Populärmusikens trender finns återspeglade här, till exempel Ed Sheerans falsettstämmor och Passagers oskyldiga sångstil. Allt till en ljudbild som är lika förutsebar som trött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".