Fika, hygge och lagom är nordiska trender i Storbritannien.
1 av 5
Fika, hygge och lagom är nordiska trender i Storbritannien. Foto: Tali da Silva/SR
Kirsty Gearing, en av besökarna på Mumin-utställningen i London.
2 av 5
Kirsty Gearing, en av besökarna på Mumin-utställningen i London. Foto: Tali da Silva/SR
Ted Hodgkinson är en av producenterna bakom festivalen Nordic Matters.
3 av 5
Ted Hodgkinson är en av producenterna bakom festivalen Nordic Matters. Foto: Tali da Silva/SR
Äventyr i Muminland.
4 av 5
Äventyr i Muminland på Southbank Centre i London. Foto: Pressbild
Falling shawls av Outi Pieski.
5 av 5
"Falling shawls" av Outi Pieski på Southbank Centre i London. Foto: Pressbild

"Lagom" kan bli nya trendexporten efter "hygge"

"Norden är nästan som en fantasi-värld för oss"
6:26 min

Kulturfestivalen Nordic Matters på Southbank Centre i London pågår under hela året och lyfter fram konst och kultur från de nordiska länderna.

Kulturnytt har besökt festivalen som även vill se bakom det rosenskimrande och ifrågasätta begrepp som "hygge", som blivit ett modebegrepp i Storbritannien med flera bästsäljande böcker och otaliga tidningsartiklar på temat. Ted Hodgkinson är en av dess producenter.

– Vi ville göra en festival om de nordiska länderna för att det finns en fascination för nordisk kultur. Om Norden inte existerade hade vi i Storbritannien varit tvungna att uppfinna den. Det är nästan som en fantasi-värld för oss. Vi ville gräva djupare i varför vi är så fascinerade.

På Southbank Centre går det att besöka mumintrollens värld och titta på samiska sjalar, men Nordic Matters vill även ifrågasätta det trendiga Skandinavien som ofta framställs som rosenskimrande ideal.

Praktiserar alla i Sverige "lagom"? Kanske inte, säger Ted Hodgkinson som berättar att det svenska lagom, här tolkat som ett liv i måttfullhet, kan vara den nya Norden-trenden efter hygge. Men även det danska inne-begreppet hygge som betyder mys eller att ha det trevligt kan det finnas skäl att titta närmare på.

– Vad som fascinerar mig med hygge är att det där med mysighet också betyder att du kommer att lämna någon utanför. Vad händer om du är ny i ett land och inte känner någon, blir du inbjuden till hygget då? Det handlar inte om att säga att ni inte är så bra som vi trodde, utan snarare att ni är mänskliga som vi, ni har också problem i ert samhälle. Efter flyktingkrisen och Brexit-omröstningen är vi intresserade av frågor om gränser och grannar.

Kirsty Gearing, som besökt Mumin-utställningen, intygar att britter är fascinerade av allt som har med Norden att göra.

– Vi är intresserade av kylan, mörkret, deckarna, musiken. Och ni är antagligen ansvariga för skäggtrenden, alla män har skägg nu, säger hon och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".