Sifo-undersökning visar starkt stöd för statlig politik för kulturskolan.
Sifo-undersökning visar starkt stöd för statlig politik för kulturskolan. Foto: Heiko Junge/TT

Starkt stöd för statlig politik för kulturskolan

Torgny Sandgren, Kulturskolerådet: "Lite överraskande"
1:10 min

Stödet för en statlig politik för kulturskolan tycks vara starkt. En majoritet av både regeringspartiernas och den borgerliga alliansens väljare tycker att det borde finnas en sådan, visar en Sifo-undersökning.

Undersökningen gjordes i mars på uppdrag av kulturskolornas intresseorganisation Kulturskolerådet och presenteras idag.

Idag är kulturskolan en frivillig verksamhet som kommunerna själva bestämmer över men på regeringskansliet bereds nu frågan om skolorna ska få nationella mål – och det tycks alltså finnas ett starkt stöd för en statlig politik för kulturskolan.

Sifo har frågat en webbpanel på cirka 1000 personer om staten ska ta ansvar för att alla barn får en likvärdig möjlighet att gå i musik- och kulturskola.

Svaret är "bra idé" från nästan 70 procent av alla tillfrågade. När Sifo har brutit ner svaret på bland annat partisympatier får en statlig politik för kulturskolan stöd av 78 procent av regeringens väljare och 61 procent av alliansens väljare.

Det starkaste stödet finns inom Vänsterpartiet och det svagaste inom Moderaterna och Kristdemokraterna, men också bland de båda senare är stödet förhållandevis starkt – knappt 60 procent i respektive parti – och det överraskar Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren:

– Traditionellt sett brukar ju de som röstar på borgerliga partier inte vilja ha en så stark statlig politik när det gäller vissa områden, och man tycker att kanske kan kommunerna själva eller en marknad klara det, men här är det tydligt att även de som röstar borgerligt vill se en starkare nationell politik för kulturskolan, och det var glädjande och litet överraskande faktiskt, säger Torgny Sandgren.

Kulturnytt söker kulturutskottets moderata ordförande Olov Lavesson för en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".