Stockholms Tingsrätt, Keybord musiker Split
1 av 2
Foto: TT/Montage
Stim - Tonsättarnas internationella musikbyrå
2 av 2
Stim - Tonsättarnas internationella musikbyrå Foto: Arkivfoto.

Fem myndighetschefer åtalas för mutbrott

Åklagaren: De här middagarna har inte varit tillåtna
1:14 min

Idag väcktes åtal mot fem myndighetschefer misstänkta för mutbrott. Enligt åtalet ska de ha låtit sig bjudas på dyra middagar av föreningen Svenska tonsättare och Sveriges kompositörer och textförfattare. Företrädare för föreningarna åtalas också.

– Det handlar om ett antal middagar som myndighetspersoner låtit sig bjudas på i större sammanhang, säger Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption.

– Jag har väckt åtal därför att jag anser att det har varit sådana situationer att de här middagarna inte varit tillåtna, säger han.

2014 avslöjade P1-programmet Kaliber att föreningen Svenska tonsättare regelbundet bjudit statliga kulturmakthavare på påkostade middagar. I dag väcktes åtal mot fem myndighetschefer för myndigheter som Statens musikverk, Statens kulturråd och konstnärsnämnden. De misstänks för tagande av muta.

Två representanter för föreningen Svenska tonsättare och Sveriges kompositörer och textförfattare åtalas för givande av muta. De straff som kan bli aktuella är dagsböter. Värdet av middagarna ska ligga mellan 2 600 kronor och 8 300 kronor.

Enligt chefsåklagare Alf Johansson finns ingen exakt gräns för hur stora gåvor en myndighetsperson får ta emot.

– Man får avgöra det beroende på vilken myndighet man tillhör och vad ens myndighetsutövning består i, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".