Ur dokumentären Safari av Ulrich Seidl. Foto: TriArt.
Ur dokumentären Safari av Ulrich Seidl. Foto: TriArt.

Filmen "Safari" om att skjuta djur

Safari
1:48 min

Dokumentär som väcker känslor. Ulrich Seidl låter jägarna själva berätta och skjuta djur framför kameran, i en film som kan väcka protester.

Titel: Safari
Regissör: Ulrich Seidl
Manus: Veronika Franz och Ulrich Seidl 
Skådespelare:
Genre: Dokumentär
Betyg: 4

Så en dokumentär, skickligt dramatiserad. Safari heter österrikaren Ulrich Seidls nya film och vi får följa några viltjägare på safari. De är turister som vill fälla de vilda djuren och när de gjort det så kommer adrenalinet, lättnaden och starka känslor efter tystnaden och smygandet.

Vi möter en familj, en elegant kvinna, hennes bredaxlade försiktiga man, de två barnen i 20-årsåldern. Alla slukas de av jaktens spänning och de pratar vapen och dödande, även om de helst inte använder det ordet. De pratar in i kameran, ibland lite bortvända, de avbryts inte utan får säga sin mening.

Ulrich Seidl är skicklig
på att få de att säga det som de kanske bara tänkt. Och vi får också följa familjen och andra jägare på viltsafari, först ser vi de döda djur som vi kanske inte förfasas så mycket över. Sen, som final, dödas en giraff. Familjen poserar vid den döda lealösa giraffen och i bakgrunden ser vi hans giraffmaka stå och spana efter honom.

Det här är trots sin långsamhet och brist på snabb action en film som verkligen griper tag och säkert kan få igång vilda diskussioner. Här finns också ganska otäcka scener för en del, när djuren flås för att ge skinn och trofeer. Jag ger en fyra till Safari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".