Orkestermedlemmarna i Lasse Stefanz
Lasse Stefanz spelar i Östersund på fredag kväll. Foto: Lasse Stefanz

Spotify flörtar med dansbandsmusiken

Strömningstjänsten Spotify erbjuder sedan tidigare sina kunder att gräva djupare i en rad genrer som pop, metal och klassiskt. I dag, fredag, lanserar man också en avdelning för dansbandsmusik.

Dansbandskulturen är stark i Sverige. Nu får banden också större utrymme på Spotify.

– Det är på tiden, det här är ju en folkrörelse, säger Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson.

Lasse Stefanz var under 2016 ett av de topp tre bäst säljande albumartisterna i Sverige efter Kent och Miriam Bryant enligt musikorganisationen IFPI och dansband och hårdrock är två av de genrer som fortfarande säljer en ansenlig mängd fysiska skivor idag.

"Dansband är bland det mest folkliga vi har i Sverige. Sett till hur stor och dedikerad publiken är känns det självklart att hylla de svenska dansbanden med en egen kategori i Spotify", säger företaget i en kommentar.

Skivköpande publik

Olle Jönsson i Lasse Stefanz, det mest populära dansbandet på strömningstjänsten, tycker att det är ett bra initiativ. Han tycker att dansbandsmusik är en folkrörelse.

– Varje kväll är folk ute och dansar, sitter hemma och lyssnar eller spelar musiken på party, säger Olle Jönsson till TT.

Dansbandslyssnare har traditionellt sett varit stora konsumenter av musik i fysisk form. Så är det fortfarande men strömmad musik är ett bra komplement, enligt Olle Jönsson.

Bilar och husvagnar

– Vi var lite rädda i början att vår publik inte skulle anamma sådant här, för de vill ha fysiska skivor. Men nu är vi så lyckligt lottade att vår publik vill ha både fysiska skivor och lyssna på Spotify. De tycker att det är väldigt praktiskt att inte behöva ha så många plattor med sig i sina bilar, husvagnar eller på party, säger han.

Olle Jönsson berättar att Lasse Stefanz till och med brukar använda sig av strömningsstatisk för att utveckla sin repertoar.

– Om man ser att det är en tio låtar som är de mest lyssnade, då kan vi lägga in dem och köra dem på kvällen. Då vet man att det är det som folk vill höra, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".