Iranske filmaren Keywan Karimi släppt ur fängelse

Den iranske filmaren Keywan Karimi har frigetts ur Evin-fängelset i Teheran efter att ha suttit fängslad sedan november 2016 rapporterar Amnesty.

Karimi, som tävlat och prisats för sina dokumentärer bland annat i Europa, dömdes till sex års fängelse och 223 piskrapp för att ha träffat en kvinnlig vän som inte täckt sitt huvud, men var till en början också anklagad för att ha förolämpat iranska regeringen i sin film om graffiti i Teheran i filmen "Writing on the city".

Enligt Karimis advokat släpptes Karimi efter att en appellationsdomstol gått med på villkorlig frigivning. Keywan kommer att stå under övervakning till slutet av oktober.

Amnesty International har utfärdat aktioner för Keywan Karimi då organisationen anser att han fängslats enbart på grund av att ha utövat sitt rätt till yttrandefrihet, och kommer att fortsätta följa hans fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".