Emma Watson i The Circle. Foto: Noble Entertainement.
Emma Watson i The Circle. Foto: Noble Entertainement.
FILM - RECENSION

The Circle - fångar i nätet

The Circle
1:48 min

Mae får drömjobbet på ett sociala medier-företag som håller på att ta kontrollen över oss alla. Enkel 1984-story av idag.

Titel: The Circle
Regissör: James Ponsoldt
Manus: James Ponsoldt, Dave Eggers 
Skådespelare: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega
Genre: Drama
Betyg: 

Jag läste boken The Circle av Dave Eggers för tre år sen, och tänkte då äntligen! En bok som också tog upp avigsidorna med den snabba utvecklingen av social medier, beroendet och kontrollen som det också kan leda till. Det var en roman, en roman om en nära framtid, en 1984 för vår tid. Det handlar om Mae som får anställning på The Circle, ett stort nätföretag som är som Google, Facebook och Youtube i ett. Och the Circle vill bara bli större och större och få mer och mer makt över våra liv. Mae uppmanas att dela med sig av sitt liv, hemligheter är lögner är ett ledord på the Circle. Allas liv ska vara transparanta, ja inte chefernas förstås.

Boken The Circle är bättre, mer nyanserad, och den är som bäst på engelska, visa termer blir lite löjliga översatta. Filmen är helt okej, den ställer frågor om den värld vi allt mer omger oss med. Att den fått bottenbetyg på visa nätsajter om film kan du strunta i, det följer med om man kritiserar likes-hetsen och en värld där allt mer ska filmas och fotas och lämnas ut.

Mitt betyg blir en stark trea, det är ingen märkvärdig film, men tänkvärd och sevärd just för det. Och Tom Hanks och Emma Watson är bra i filmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".