Mando Diao, Marc Martins "Allt" och Majgull Axelssons "Ditt liv och mitt".
Mando Diao, Marc Martins "Allt" och Majgull Axelssons "Ditt liv och mitt". Foto: Pressbild, Marc Martin respektive Thron Ullberg.

Bäst i veckan tycker Kulturnytt i P4!

En hälsning från Kulturnytt i P4:s redaktion som valt två böcker och en platta som kan vara värt att spana in!

BOK

En svensk författare som i den ena boken efter den andra berättat om de svaga i samhället är Majgull Axelsson.

I sin nya bok "ditt liv och mitt" skriver hon om Märit och hennes bror Tok-lars i Sverige på 1940-talet. Det var en mörk tid i det svenska folkhemmet då människor med funktionsvariationer behandlades inhumant. På anstalten Vipeholm där Tok-Lars hamnar, var det inte bara aga - här utsattes de intagna för experiment för att undersöka tandhygien.

En stark men viktig bok om vad vi alla har för ansvar tycker Kulturnytts kritiker.

BILDERBOK

Och så ska vi tipsa om en annan bok också!

Ja - och en helt annorlunda sådan! Det är Marc Martin som gör barnböcker som varar för mååånga lässtunder! Boken heter "Allt" och berättar om... Ja, allt möjligt!

Det är en slags jorden-runt-resa där han gör stopp i Sydpolen, Moskva, Kapstaden och Rio de Janeiro och berättar i bild och lite text om hur människor, djur och växter lever.

Och att det blir många lässtunder med den här boken beror på att den har så otroligt många detaljer som man gärna vill stanna kvar och prata om: till exempel om nationalsporten fotboll i Brasilien, hennamålningar på händerna i Indien eller färggranna fåglar i regnskogen. För den semestersugne!

MUSIK

Efter att tolkat Frödings texter och sen gett sig ut på en resa i discoland är nu Mando Diao tillbaka. Men, det är inte utan stora förändringar. Gitarristen Gustaf Norén är inte längre med i bandet och Mando Diao-älskare har ställt sig frågan om bandet kan vara detsamma nu utan en så viktig medlem.

Vad fansen tycker återstår att se men våra kollegor på Kulturnytt i P4 var i alla fall överraskade av att nya albumet "Good Times" inte riktigt har ett tema utan sammanfattar vad bandet gjort under alla de här åren.

Det är både rock, pop, lite disco och lite visor. Ganska spretigt men som Mando Diao-älskarna kommer att känna igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".