Tv-journalisten Marianne Rundström har skrivit boken Passé – de ofrivilliga pensionärerna. Hon ställer sig frågan varför den som vill inte kan få arbeta till 75 nu när vi lever så mycket längre.
Tv-journalisten Marianne Rundström. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Kritik mot SVT när morgonsoffan ska föryngras

SVT-programledaren Marianne Rundström lämnade in sin avskedsansökan efter torsdagens avsnitt av "Gomorron Sverige", rapporterar Expressen.

– Jag har sagt upp mig i dag för att jag inte upplever att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT, det är ungdomligt som gäller, säger hon till tidningen.

 I höst kommer alla programledare i SVT:s morgonprogram att bytas ut och de andra programledarna har, enligt Rundström, valt att gå vidare till andra uppdrag.

– Målgruppen för det nya morgonprogrammet är 20 - 39 år och jag förstår verkligen att programmet behöver förnyas och att jag inte ska vara kvar där. Men jag tycker det bästa är att man blandar olika åldrar, säger hon.

 

Den 10 januari fyller Marianne Rundström 67 och skulle enligt SVT:s regler bli uppsagd, men hon valde att säga upp sig redan nu. Efter sommaren kommer Marianne Rundström alltså inte att synas mer i rutan på SVT, men hon säger till Expressen att hon redan har nya uppdrag.

 

SVT vill nå yngre tittare på morgonarna och under torsdagen lämnade "Gomorron Sveriges" programledare Marianne Rundström, 66, in sin avskedsansökan.

 

Nu får hon stöd av rutinerade SVT-ankaret Claes Elfsberg, 68.

– Jag tycker att det är tragiskt att hon tycker sig ha anledning att säga upp sig. Att inte företaget är mer rädda om henne. Jag tycker att hon är en väldigt duktig programledare och hon har kunskap och erfarenhet som jag tror att SVT har stort behov av, säger han till Aftonbladet.

 

Även SVT:s Lennart Persson kommenterar avhoppet för tidningen.

– Nu ska man försöka hitta dem som är 25 år som inte tittar på "Gomorron Sverige". Jag önskar dem lycka till. Det är lika tjatigt som det alltid har varit. Varje generation ska uppfinna hjulet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".