Rickard  Olsson är programledare för "Vem vet mest?".
Rickard Olsson är programledare för "Vem vet mest?". Foto: Bo Håkansson/SVT.

Populära frågesportsprogrammet "Vem vet mest?" i SVT görs om

Programledaren Rickard Olsson: "En halv miljon människor får byta vana"
0:13 min

SVT:s långkörare "Vem vet mest?" ska göras om – programmet kommer inte att forsätta sändas varje vardagkväll.

"Vem vet mest?" som sänts i över 1500 avsnitt och som tog över frågesportsunderhållningen efter TV 4:s Jeopardy har varit en trogen punkt i tablån sedan 2008. Programledaren Rickard Olsson har spelat in cirka över 1500 program under programmets nio år, där allmänbildningen ställs på prov.

– En halv miljon människor som har tittat på programmet och som haft den här vanan i nio år nu, de får byta vana helt enkelt, säger Rickard Olsson.

Sveriges Television i Göteborg har under de senare åren etablerat sig som den stora producenten av olika sort frågesportsprogram som flaggskeppet "På spåret", "Doobidoo", "Smartare än en femteklassare", nya "Kulturfrågan Kontrapunkt", "Vi i femman" och så då "Vem vet mest?" som har en publik på närmare en halv miljon dagligen, samt avknoppningen "Vem vet mest? Junior" .

Jenny Svensson är frågeredaktör för "Vem vet mest?" som arbetar med kommande säsong har fått beskedet att det kommer att bli en förändring. 

– Vi har fått besked att det kommer att göras om, det blir inte sändningar varje vardagkväll, säger Jenny Svensson. Det påverkar inte kommande säsong som vi arbetar med nu, utan tidigast 2018. 

En uppgift som Kulturnytt i P4 har fått del av är att programmet kan flyttas till lördagar och bli något längre än sin nuvarande halvtimme.

Idag görs cirka 170 program "Vem vet mest?" om året så det är i så fall en drastisk skillnad.

Peter Nyrén är programbeställare på SVT kan inte berätta om hur det ska förändras än:

– "Vem vet mest?" är ett av flera program, som vi diskuterar på olika sätt när vi pratar om de framtida programuppdragen på SVT och då kan det finnas en risk att vi kan ändra uppdraget för "Vem vet mest?" - ja.

– Vi är mitt i en process nu där vi diskuterar olika program och hur de ska fortsätta så det är en stor karta på Sveriges television så jag vill inte gå in på enskilda program säger Peter Nyrén.

Programmet sänds en halvtimme varje vardag med final fredagar då vinnaren går hem 10 000 kronor rikare. Programmet har cirka 7000 sökande om året och har haft olika teman som kändisveckor och universitetsveckor. 2015 började även "Vem vet mest? Junior" att sändas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".