Deckarförfattaren Belinda Bauer.
Deckarförfattaren Belinda Bauer. Foto: Viveca Bladh/SR.

Deckarförfattaren Belinda Bauer vill visa hur brott påverkar

Belinda Bauer: "Deckarförfattare har en uppgift att berätta om konsekvenser"
2:16 min

Brittiska deckarförfattaren Belinda Bauer skriver omskakande böcker och hade inte tänkt bli deckarförfattare, men nu vill hon inte göra något annat.

Den här veckan kommer hennes senaste bok på svenska "De vackra döda" som är en fristående kriminalroman om en journalist som följer en seriemördare.

Belinda Bauer ser det som en deckarförfattares uppgift att visa hur människor påverkas av brottslighet.

– Man har en uppgift att visa de hemska konsekvenserna av brott som deckarförfattare, säger hon. Visar man det bara som något kallblodigt som inte påverkar människor i många, många år, ibland generationer, så är man skyldig till att skapa och utöva den där känslan av  att världen och människan är kall.

– Så när jag skriver är brottet sekundärt. Brottet är bara en krok, det romanen handlar om är effekten av brottet: på offret, på förövaren och på samhället, säger Belinda Bauer.

 – När jag ser en Bondfilm och spioner blir mördade jag tänker jämt: hur berättar de för mamman, skrattar Belinda Bauer.

Belinda Bauer har skrivit en rad deckare och hennes författarskap har prisats med Storbritanniens finaste deckarpris: "The dagger in the library". Hennes debutroman "Mörk jord" fick ett av världens finaste deckarpriser: "The CWA Gold Dagger".Här i Sverige har hon nominerats flera gånger för bästa översatta deckare.

Språket i Belinda Bauers böcker har en särskild roll.

– Jag älskar språk och ljudet av vissa ord och jag kan ägna en timme åt att välja rätt ord för en mening.

Hon berättar att själva historien brukar komma först i skapandet av en roman, men bara en kort stund innan känslan för vad romanen ska stå för. Och strax efter brukar själva huvudpersonerna kännas tydlig också.

– Så fort jag tänker på en historia brukar jag tänka: "Det där skulle vara otroligt hemskt om det hände" eller "det där vore fantastiskt att se".

– Sen tänker jag: "Vem skulle kunna berätta den här historien?", säger Belinda Bauer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".