Rättegången om Swefilmer i Varbergs tingsrätt.
Rättegången om Swefilmer i Varbergs tingsrätt. Foto: TT.
Rättegången om Swefilmer

Hjärnan bakom sajten Swefilmer döms till tre års fängelse

I dag föll domen mot de två männen som ska ha drivit piratsajten Swefilmer. Den utpekade 26-årige huvudmannen döms till tre års fängelse. Den 23-årige mannen från Kungsbacka slipper fängelse.

Den 26-årige huvudmannen döms för både brott mot upphovsrätten och grov penningtvätt. Han döms också att betala tillbaka de 14 miljoner kronor han ska ha tjänat på reklamintäkter.

23-åringen från Kungsbacka döms för brott mot upphovsrätten men får villkorlig dom och samhällstjänst. Tingsrätten har tagit hänsyn till hans ålder när brotten begicks. 

Swefilmer var en sajt där användarna helt gratis kunde titta på tusentals upphovsrättsskyddade filmer.

2016 greps en 23-årig Kungsbackabo och en 26-årig man boende i Tyskland misstänkta för att ha drivit sajten. 

Åklagaren Anna Ginner berättade under rättegången för P4 Halland om hur de kom Kungsbackabon och den andra åtalade på spåren.

– Det är bland annat via IP-spårning och att man har följt vägen för pengarna. De är ju åtalade båda för att i samråd med varandra och andra personer ha drivit sidan.

Hon menar att 23-åringen från Kungsbacka har hjälpt till att administrera sajten och också marknadsfört den via till exempel Facebook. Mannen ska ha tjänat 38 000 kronor under de tre år som han var engagerad i Swefilmer. 

Det är den 26-årige mannen som av åklagare Anna Ginner pekas ut som huvudman. Han ska ha tjänat 14 miljoner på mestadels reklamintäkter från sajten. Under rättegången kunde åklagaren också visa hur pengarna som kom från reklamen flyttades till utländska konton. Därför döms han också för grovt penningtvättsbrott.

Redan förra sommaren skulle rättegången ha inletts men den sköts upp i väntan på en dom i EU-domstolen som skulle avgöra om det var olagligt att länka till upphovsrättsskyddat material. EU-domstolen slog fast att även länkning var olagligt.

Den stora frågan i rättegången har varit om det är olagligt att länka till upphovsrättsskyddat material och om det var olagligt när Swefilmer fanns.

Åklagare Anna Ginner menar att det finns praxis kring detta och att det dessutom inte spelar så stor roll hur de upphovsrättsskyddade filmerna gjorts tillgängliga, utan att det skett.

22-åringens advokat Claes Kennedy däremot menar att hans klient inte gjorde något brottsligt. Dels eftersom det inte finns något lagrum som går att första och dels eftersom 22-åringens verksamhet skedde innan domen i EU-domstolen föll. Så här sa han till P4 Halland under rättegången:

– Vi menar ju att där gör EU-domstolen en vändning i praxis, man byter inriktning och efter det här datumet är ju inte länkning, så som skett tidigare, tillåtet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".