Daniel Rybakken.
Daniel Rybakken. Foto: Kalle Sanner

Världens största designpris till ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken

Det årliga Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor gick i år till norska ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken.

–Jag känner mig stolt och tacksam. Det är såklart fantastiskt att få ett sådant här pris, säger Daniel Rybakken.

Den nordiska juryn motiverade sin utnämning med att:

"Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör, och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan i stället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus."

– För mig är arbetsprocessen lika viktig som resultatet. Jag låter arbetet ta tid och vill hitta fram till ett eget uttryck. Så har det alltid varit för mig. Jag vill att något mer ska hända i mötet med produkten. Jag vill väcka tankar. Så att mitt arbete lyfts fram är väldigt roligt, säger Daniel Rybakken.

Daniel Rybakken (f. 1984) är född i Oslo och utbildad på AHO, Högskolan för arkitektur och design i Oslo. Han har en Master i Fine Arts från HDK Högskolan för design- och konsthantverk. Han bor och är verksam i Göteborg där han sedan 2008 driver Studio Daniel Rybakken i stadsdelen Majorna.

Subconsious effects of daylight, hans examensarbete från HDK 2008 tog sin utgångspunkt i hur dagsljuset påverkar oss. Bland annat väckte ett bord som efterskapade refektioner av solljus i golvet uppmärksamhet när det visades på möbelmässan i Milano samma år.

Daniel Rybakken har fortsatt att utforska ljus och belysning, som i en serie lampor för italienska Luceplan och i ljusinstallationen Daylight Entrance (Stockholm 2009), där 6500 lysdioder i ett slutet trapphus skapar en upplevelse av dagsljus inomhus. Som ljusdesigner har han idag vunnit internationellt erkännande med flera utställningar bakom sig, som Layers installation i Paris 2012.

2014 fick han – utan att ha någon som helst erfarenhet av möbeldesign– ett erbjudande om att inleda ett samarbete med finska Artek, grundat av Alvar Aalto 1935. Med det breddade han sitt arbetsfält.

Närmast väntar nu en utställning om och med pristagaren Daniel Rybakken som produceras av Röhsska museet och visas på Stadsbiblioteket Göteborg. Den öppnar 5 november.

Själva prisceremonin är 4 november i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".