Bilden föreställer museet House of European History
1 av 2
Museet House of European History
Bilden föreställer Taja Vovk van Gaal, museichef på House of european history
2 av 2
Taja Vovk van Gaal, museichef på House of european history Foto: Ci Holmgren

Personliga föremål berättar hela Europas historia

Nytt museum i Bryssel berättar om Europas gemensamma historia
2:55 min

En vante från finska vinterkriget med plats för en pistol och en bibel med granatsplitter i. Det nya historiska museet i Bryssel vill skildra Europas gemensamma berättelse.

"Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det". Orden är filosofen George Santayanas och de används i ett nytt museum i Bryssel, House of European History.

Taja Vovk van Gaal är chef där. I sex och ett halvt år har hon arbetat med projektet och är nu utmattad nästan som efter en förlossning. Hon har rott i land ett långt och inte helt okontroversiellt projekt.

Historien brukar ofta beskrivas med nationerna som utgångspunkt. Ta kriget i forna Jugoslavien till exempel; länderna som utkämpade det har helt olika berättelser om vad som hände. Det är ingen liten sak att lyfta blicken och i stället försöka greppa ett gemensamt europeiskt perspektiv.

Kritikerna menar att Europas folk inte har någon gemensam berättelse, men Taja Vovk van Gaal tycker annorlunda. Hon är själv från Slovenien och hennes pappa, som också föddes på Balkan, hann vara medborgare i sex nationer under sin livstid. För hans dotter är det tydligt att det finns en gemensam europeisk berättelse som står över tillhörigheten till nationerna.

Det nya historiska museet i Bryssel är fyllt med fascinerande föremål ur historien, särskilt från 1800- och 1900-talen, som är i fokus.
Eller vad sägs om en bibel med en granatsplitter i? Bibeln användes som huvudkudde av sin ägare och räddade hans liv när splittret fastnade mellan pärmarna.

En vante från finska vinterkriget med plats för en pistol och med en öppning högst upp, så att soldaten som bar den kunde skjuta, utan att frysa om fingrarna. De här föremålen har ofta funnits inom familjerna i generationer och de har blivit en del av deras personliga historia.

När man nu ger sig på att berätta hela Europas historia i en utställning blir ganska mycket översiktligt och rent av ytligt. De många föremålen blir museets konkretion och djup.

EU-pengar har finansierat alltihop och inträdet är gratis. Men man behöver ha med sig sitt pass och lämna in det för att få låna en surfplatta som är helt nödvändig för att förstå utställningen. Egentligen ska vilken identitetshandling som helst fungera, men i Belgien godkänner man inte svenska körkort, till exempel, som identitetshandling.

I denna del saknas det ännu så länge en gemensam Europeisk standard.

I eftermiddag i Studio Ett kan du höra ett längre reportage om museet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".