Bockarna Bruses nya äventyr av Bjørn F Rørvik och Gry Moursund är populära.
Bockarna Bruses nya äventyr av Bjørn F Rørvik och Gry Moursund är populära. Foto: Illustration Gry Moursund.

En ondsint plan möter Bockarna Bruse

Viveca Bladh: Bockarna Bruse härligt upproriska
0:51 min

Lagom till skolstarten släpper Bjørn F Rørvik och Gry Moursund "Bockarna Bruse börjar skolan".

Bilderboken "Bockarna Bruse på badhuset" av norska Bjørn F Rørvik och Gry Moursund kom 2009 och blev superpopulär även här i Sverige – den gamla sagan om de tre bockarna har fått en modern skrud.

Sagor är ju intressanta för de säger en del om tiden vi lever i och inte minst om vår syn på barn. Till exempel hur barn och vuxna ska vara och vad man kan berätta om och i Rørviks och Moursunds nya berättelser om Bockarna Bruse så håller bockarna ihop istället för att försöka komma undan trollet var och en för sig.

Rørviks och Moursunds böcker är härligt upproriska i både berättelser och bilder och man får alltid ett äventyr. Spänningen ligger i var och hur trollet ska dyka upp. När trollet i den här boken visar sig vara rektorn, undrar jag om barnen känner sig berörda: rektorn är kanske inte så närvarande i barns vardag, eller? Men å andra sidan: var annars än i en saga kan det finnas en så ondsint plan?

Ålder: 3+

Översättning till svenska av Pija Lindenbaum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".