Anna Lindman programleder Meningen med livet. Foto: Ylva Nilsson/SR
Anna Lindman programleder SVT-serien Meningen med livet. Foto: Ylva Nilsson/SR

"Vi slarvar med vad som är meningen med våra liv"

Anna Lindman: "Det är jätteviktigt att prata om meningen med livet"
1:02 min

Vad är egentligen meningen med livet? Den frågan ställer journalisten Anna Lindman i SVT:s nya serie. Men varför en serie om Meningen med livet?

– Jag tror att det är jätteviktigt att prata om meningen med livet. Jag tror att vi slarvar när det kommer till frågan om vad som är meningen med våra liv, säger Anna Lindman.

– Så vi har intervjuat människor som har jobbat med den här frågan och bett dem hjälpa oss med hur vi ska förhålla oss till den här väldigt laddade frågan som också är lite pinsam och jobbig och så fort vi försöker svara på den så känns det jobbigt, knepigt och klyschigt.

– Till exempel så åker jag och Theodor Kallifatides till Aten och pratar om vad de gamla grekerna har betytt för honom i hans livstolkning. Jag och Nina Hemingsson åker till ett spökhus i Borgvattnet där hon har firat sina somrar. KG Hammar och jag är i New York och går i Dag Hammarskölds fotspår.

Anna Lindman menar att ofta när man gör program om så här pretentiösa frågor så är det väldigt allvarlig musik och det rabblas en massa svåra filosofer och en massa teorier.

– Vi har försökt att avhålla oss från det. Det här är ett program som ska inspirera helt vanliga tittare att i sitt eget liv tänka på och samtala kring: Vad är meningen med mitt liv?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".