Batsheva Dance Company och dess ledare Ohad Naharin skildras i dokumentären Mr Gaga.
Batsheva Dance Company och dess ledare Ohad Naharin skildras i dokumentären Mr Gaga. Foto: Folkets bio

Workshops populära när hösten sätter igång

"Jag la undan konventioner och skammen och kände efter vad jag ville göra"
0:56 min

Sensommar betyder en intensiv period av pröva-på-erbjudanden till olika träningsformer. Vår reporter Ann Jornéus gick på dansworkshop.

På Göteborgsoperan sätter den kände koreografen Ohad Naharin eller Mr Gaga som han också kallas, upp ett nytt dansverk, Decadance Gothenburg, som har premiär den 9 september. 
I samband med föreställningarna arrangerar Göteborgsoperan både seminarier och workshops i hans världsberömda rörelsespråk, Gaga.

Ohad Naharin har varit med och ritat om kartan för den moderna dansen sedan 1970-talet, han turnérar världen över och förra året kom också en film om honom; "Mr Gaga" av Tomer Heymann.

Det är många som lockats att prova Gagans dansspråk – workshopen var  fulltecknad och kön var lång, men Jenny Karsna var en av dem som fick chansen.

– Det är mycket flytande rörelser, och vi pratade mycket om att känna de olika delarna röra sig och även insidan av kroppen, hur den rör sig.

Johan Falkehed dansar en gång i veckan, oftast bugg och hade också fått en plats på workshopen.

– Jag tror jag la undan konventioner och skammen och bara kände efter vad jag ville göra.

Varför har det funnits en skam?

– Jag tror att det hör nutidsmänniskan till. Konventioner, våra kläder, yrkesliv... Jag tror att staden gör att vi hämmas i våra kroppsrörelser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".