Ola Rapace som Hassel. Foto: Crille Forsberg.
1 av 3
Ola Rapace som Hassel. Foto: Crille Forsberg.
Aliette Opheim och Wilma Lidén i Hassel. Foto: Crille Forsberg.
2 av 3
Aliette Opheim och Wilma Lidén i Hassel. Foto: Crille Forsberg.
Hassels regissör Amir Chamdin. Fotograf: Crille Forsberg.
3 av 3
Hassels regissör Amir Chamdin. Fotograf: Crille Forsberg.

Ola Rapace är nya Hassel

"Nya Hassel både farsa och tuff"
6:51 min

I höst kommer en ny serie med Ola Rapace som kriminalkommissarie Roland Hassel. Och det kommer att bli en fartfylld thriller där Hassels familj kommer att ta stor plats.

På 80- och 90-talet gjorde Lars-Erik Berenett Roland Hassel till en folkkär kriminalare, och nu ska Ola Rapace göra en Hassel för dagens TV-publik.

- Lars-Erik tog skådespelet till en ny nivå i svenskt TV-Drama, men resten var ganska pajigt. Om man ska vara ärlig, säger Ola Rapace.

- Här är fotot på en enormt hög nivå. Och den gamla Hassel, var ju ensam, en westernhjälte. Här har karaktärerna runt Hassel blivit levande.

Regisserar Hassel gör Amir Chamdin, och han säger att det för honom varit viktigt att ha så mycket naturligt ljus som möjligt. Och att musiken måste vara uttänkt innan filminspelningen börjar.

- Sen kan man ändra, men det måste finnas en klar tanke för både foto och musik innan, säger Amir Chamdin. Som också tycker att det var viktigt att visa andra delar av Stockholm än de vanliga turistbilderna och city-gatorna.

Aliette Opheim spelar Daniela, Hassels särbo. Hon berättar om energin i inspelningarna, som var närmast punkig.
Och Wilma Lidén, som spelar Hassels styvdotter Vida, säger att alla gav allt. - Det var många krävande scener, vi skrev om, vi gjorde många omtagningar. Allt för att det skulle bli så bra som möjligt.

- Vi ville göra något annat än det man ser i många polisserier, där tjejen står hemma och väntar när pappa polis kommer hem, säger Aliette Opheim.

- Amir och Ola sa att det var viktigt att min karaktär blev köttig och rolig att spela.

Den 8 september har Hassel premiär på Viaplay, med ett dubbelavsnitt. Serien kommer också att gå på TV 3 senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".