Den omtalade apimitations-scenen i The Square. Foto: TriArt.
Den omtalade apimitations-scenen i The Square. Foto: TriArt.

"The Square" är filmen man kommer att prata om vid kaffeautomaterna

En av årets bästa
0:56 min

Så var det då äntligen premiär för Guldpalmsvinnaren och det svenska oscarsbidraget "The Square" över hela landet.

Amar Bajric och Björn Jansson har sett Ruben Östlunds film för Kulturnytt och frågan är: ska man då gå och se den?

– Ja, den som bara vill bli underhållen av en superhjältefilm, eller en komedi med skratt på förväntade ställen så är inte The Square rätt film.

Men för den som vill ha oväntade skratt och frågor om hur vi människor beter oss, både i ensamheten och i grupp så är det här spännande.  Och att det förekommer en apa i filmen är inte så konstigt, ibland beter vi oss ganska apigt, säger Björn Jansson

– Ja, Ruben Östlund skär verkligen ett snitt genom samhället och visar upp allt från den kulturella eliten till de som tvingas tigga på gatorna, och det blir stundtals komiskt och ofta väldigt tankeväckande, säger Amar Bajric.

– Jag satt som fastklistrad bioduken i över två timmar och lämnades kvar med några oförglömliga scener. The Square är en stark upplevelse.

– Ska jag sammanfatta vad jag tycker så är det här något alldeles eget, den kommer att hamna på tio-i-topp-listan med årets bästa filmer, säger Björn Jansson.

– Ja, och jag tror att den kommer att diskuteras flitigt vid kaffeautomaterna på måndag, säger Amar Bajric.

Kulturnytt i P4
kulturnytt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".