TT får kritik för samarbete med kontroversiella organisationen Kommittén för mänskliga rättigheter
TT får kritik för samarbete med kontroversiella organisationen Kommittén för mänskliga rättigheter Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

TT bryter kritiserat avtal

Nu bryter nyhetsbyrån TT:s pressmeddelandetjänst sitt kritiserade pr-avtal med den scientologiska internationella lobbyorganisationen Kommittén för mänskliga rättigheter.

– Vi gjorde inte tillräcklig research på vad de har skickat ut tidigare. Och det borde vi har gjort. Vi var slarviga, säger Jonas Eriksson, TT:s vd och chefredaktör till Kulturnytt.

Det var i somras som den internationella organisationen Kommittén för mänskliga rättigheter, KMR, fick tillgång till TT:s kanaler för att skicka ut sina pressmeddelanden. Hittills har sju pressmeddelanden gått ut genom Via TT, där psykiatrin pekas ut som medskyldig till såväl våld som dödsfall.

KMR är en internationell organisation med huvudkontor i Los Angeles, sponsrad av Scientologikyrkan, och med ett av de uttalade syftena att "avslöja övergreppen och lögnerna bakom psykiatrins pseudovetenskapliga fasad", som det sägs i en informationsfilm på Scientologernas svenska hemsida.

– En organisation som väldigt tydligt förklarar att all form av psykofarmaka eller medicin mot psykiatriska sjukdomar inte fungerar kan faktiskt vara farlig och vi vill inte vara med och sprida den typen av budskap. Så de är inte längre välkomna hos oss som kund, säger Jonas Eriksson.

Det var SVT:s Kulturnyheterna som först uppmärksammade att TT:s pressmeddelandetjänst distribuerade KMR:s budskap. Kritiken handlade dels om risken att pressmeddelandena blandas ihop med TT:s egna nyhetsartiklar, dels om att nyhetsbyrån genom avtalet lånar ut sin trovärdighet till kontroversiella organisationer.

Nu säger TT:s vd Jonas Eriksson att företaget borde ha agerat annorlunda.

– Det har väl gått lite för fort helt enkelt. Vi värderar egentligen inte vad som skickas ut, men i det här specifika fallet är detta är en kund som inte hör hemma hos oss. På samma sätt skulle en samhällsomstörtande politisk organisation inte få distribuera genom våra kanaler.

Kulturnytt söker Kommittén för mänskliga rättigheter för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".