Éva Mag och Åke Andrén.
1 av 2
Éva Mag och Åke Andrén. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Verk av Éva Mag.
2 av 2
Foto: Éva Mag.

Hon fick Sveriges största konststipendium

Éva Mag: Overkligt och helt fantastiskt
4:08 min

Konstnären Éva Mag fick ett stipendium på en halv miljon kronor av Värnamobon Åke Andrén.

Nu är det klart vem som får Sveriges största konststipendium i pengar räknat. Åke Andréns stiftelse i Värnamo har för sjätte gången delat ut sitt stipendium för att stödja främst unga konstnärer.

Det blir Éva Mag i Stockholm, som får pengarna för att utveckla sin konst. Hon har bott i Stockholm i 25 år, men är född i Transsylvanien i Rumänien. Hennes föräldrar flydde till Sverige när Éva var tio år.

Overkligt och helt underbart.

Hör Éva Mag berätta mer om sitt konstnärskap i ljudspelaren ovan.

När Éva Mag beskriver sitt skapande så sammanfattar hon sin mångsidighet med att hon jobbar skulpturalt i bl a lera och textil. Performance. Fotografi. Och sjunger bara någon frågar.

I början av november ställer hon ut på Jönköpings länsmuseum.

Bakom stiftelsen står bankmannen och Värnamobon Åke Andrén, som sålde sin konstsamling för att genom stipendier ge tillbaka till konsten för att han själv haft så mycket glädje av den. När han ringde Éva Mag så fick hon sätta sig på en stol för först trodde hon att det var ett skämt.

Vi kollar aldrig upp vad pengarna går till. Om det är studieresa eller större ateljé eller något annat. Det är upp till den som får pengarna.

Det var sjätte gången som Åke Andrén Stiftelsen delade ut ett stipendium till en ung, lovande konstnär.

I ljudspelaren nedan hör du Åke Andrén, Värnamo, berätta om glädjen i att få dela ut till unga konstnärer och hur Éva Mag först trodde det var ett skämt när han ringde henne och berättade om stipendiet.

Åke Andrén stiftelsen

Stiftelsen bildades 2011 genom en donation från bankdirektören Åke Andrén, Värnamo. Stiftelsens ändamål är att främja dels konstnärlig forskning, utbildning och utveckling främst genom att årligen utgiva stipendier till lovande konstnärer, dels allmännyttig verksamhet av kulturell karaktär.
Stipendiet på 500 000 kronor skall årligen utdelas under 50 år.
Styrelsen utser stipendiat efter förslag från en jury, och man kan därför INTE ansöka om stipendium.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".