Alla samlade i De Bedragna. Foto: UIP.
Alla samlade i De Bedragna. Foto: UIP.

Sofia Coppolas film "De bedragna" är för slätstruken

De Bedragna
1:49 min

Som ganska blek teater känns Sofia Coppolas "De Bedragna", om några kvinnor och flickor som tar hand om en soldat.

Titel: De Bedragna (The Beguiled)
Regissör: Sofia Coppola
Manus: Sofia Coppola m fl efter en roman av Thomas Cullinan 
Skådespelare: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Colin Farrell
Genre: Drama
Betyg: 2

De Bedragna är Sofia Coppolas nya film, hon som slog igenom brett med Lost in Translation med Bill Murray i Japan, och nu senast gjorde The Bling Ring om unga som bröt sig in hos kändisar och stal. Hennes nya utspelar sig i södra USA, det är under 1800-talets inbördeskrig och på en internatskola för flickor tar man hand om en nordstatare som skadats i striderna. Kvinnorna och flickorna där sköter om honom och blir allt mer fästa vid honom. Och dynamiken i gruppen förändras.

De bedragna är en remake på en film som kom för 46 år sen, då med Clint Eastwood som mannen som hamnar i kvinnornas vård. Och filmerna bygger på en roman. Sofia Coppola har sagt att hon den här gången vill skildra berättelsen ur kvinnornas perspektiv.
Men det är en ganska händelselös historia fram till sista halvtimmen då den plötsligt blir nästan skräckfilmsartad. Överhuvud taget tycker jag att filmen är som att se filmad teater, med stora gester och mimik även i den stillsamma första timmen. Och man kommer inte kvinnorna tillräckligt nära. Så mitt betyg till det här amerikanska dramat, med trånande blickar och lite blod mot slutet, blir bara en tvåa. Det är inte automatiskt bra bara för att det står Coppola i eftertexterna. Men tilläggas kan att Sofia Coppola fick regissörspriset i Cannes för filmen, så smaken är olika.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".