Ragnhild Ekner har gjort dokumentären "Trafikljusen blir blå imorgon". Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Ragnhild Ekner har gjort dokumentären "Trafikljusen blir blå imorgon". Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Filmpremiär fredag:

Dokumentär om ett liv som tog slut för tidigt

Ragnhild Ekner "Vi förstod nog inte att han kunde behövt tröst, han också"
11 min

Jussi var den som alla kunde vända sig till när de hade det svårt. Men vem kunde han öppna sig för? Ragnhild Ekner har gjort en dokumentär om graffittigänget och vännen Jussi som tog livet av sig.

Ragnhild Ekner kom till Stockholm vid millenieskiftet och efter ett par år lärde hon känna Jussi. Han var den som alla kunde öppna sig för i graffitti-gänget som Ragnhild började hänga med.

- Det var en viktig tid då vi alla sökte efter våran väg i livet och sökte efter mening och frihet och makt. Och Jussi fanns som en trygg hamn och en människa som alla kunde känna sig trygga och sedda av. Så det blev ett väldigt tomrum när han tog livet av sig.

- Jag tror att det, i alla fall  under en period, var en väldigt lycklig tid för Jussi, där han blommade ut. Men att han inte visste hur han skulle fortsätta blomma. Att han inte visste, hur han skulle gå vidare, berättar Ragnhild Ekner.

Filmen är också en generationsfilm.

- Just den här lilla skärvan av historien är det jag som berättar, säger Ragnhild Ekner. 

- Under en kort period tog vi kontroll över våra liv. Det var ett äventyr.

- Jag har tänkt på vad det är som ger en grupp ett driv, och att vi hade en gemensam fiende, "Svensson", tror jag gav oss större sammanhållning. Ungefär som i Mods-trilogin där de sjunger den där sången vid spärrarna.
Och så hade vi graffittin gemensamt, skapande i grupp.

I filmen "Trafikljusen blir blå imorgon" har Ragnhild Ekner samlat mycket film från den tiden, det första tio åren av 2000-talet. Hon gick en dokumentärfilmsutbildning på Biskops-Arnö och började redan då filma Jussi och de andra i graffitti-gänget.

Mer om tiden med Jussi berättar Ragnhild Ekner om i intervjun. Där vi också får veta varför filmen heter "Trafikljusen blir blå imorgon".

Fredagen den 8 september har filmen biopremiär. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".