Barn utforskar scenografin i dansföreställningen "Puzzle" med Dansema Dance Theater från Litauen.
Barn utforskar scenografin i dansföreställningen "Puzzle" med Dansema Dance Theater från Litauen. Foto: Viveca Bladh/SR.
Ny barnkulturkonferens i Göteborg

Svårt att mäta om kultur når ut till alla barn och unga

- Vi har ett bibliotek i skolan men jag går oftast till Stadsbiblioteket
3:14 min

På FN-temat "Alla barn har rätt till kultur" ordnar Västra Götalandsregionens Kultur i Väst en konferens denna veckan om hur man ska nå alla barn och unga med kultur.

Och det satsas stort på det här i Sverige - Region Örebro län är till exempel i slutfasen för förslaget: "kultur till varenda unge" - ändå finns det en osäkerhet om hur man ska nå alla.

Milka, går i sexan och har gått till Göteborgs stadsbibliotek för att låna mangaböcker och det är oftast hit hon går för kultur:

– Jag brukar läsa böcker men är inte så mycket för teater.

Gör du själv eller går du med skolan till biblioteket?

– Vi brukar inte så ofta göra utflykter med skolan. Vi har ett skolbibliotek men jag brukar gå hit (till Stadsbiblioteket) med familjen.

Paul går också i sexan och gillar mest datorer, och har varit på biblioteket med sina kompisar för att kolla Reddit, men han var på Göteborgs Stadsteater med klassen:

– Det handlade om barn från Syrien och andra länder som var med och berättade.

 Maud Lindström är konsulent för barn och unga på Kultur i Väst som arrangerar konferensen. Konferensen kommer att handla mycket om att nå ut och samlar alla som arbetar med kultur för unga: skola, kulturskola, institutioner, myndigheter och fria grupper. Hon tar som exempel Kulturkalaset i Göteborg som till en början inte nådde alla barn och unga:

– Från början kostade vissa aktiviteter pengar på barnens Kulturkalas och då var det vissa barn som inte kunde vara med. Skyltarna satt väldigt långt upp – då var det små barn som inte kunde se vad det var att välja på. Det var trösklar och då var det barn i rullstol som inte kunde ta sig in. Det var vissa typer aktiviteter som passade vissa barn bättre än andra och sen har de målmedvetet jobbat med detta för att göra ett Kulturkalas för alla att delta i och som också är relevant för alla.

På konferensen kommer man att kunna se och höra aktuella exempel på kultur för barn och unga. Från Backateaterns uppsättning av "Jeanne D'Arc" och dansföreställningen "Silent disco" till föreläsningar med Suzanne Osten och barnboksförfattarna Svein Nyhus och Gro Dahle som skriver om svåra ämnen. Men det kommer också att handla om det som konkurrerar med kulturen om barns uppmärksamhet till exempel youtubeklipp.

Förslaget i Örebro län om "kultur till varenda unge" är just nu på remiss och ska finslipas. Kulturförvaltiningen i Lindesbergs kommun är positiva i sitt remissvar till förslaget men skriver också att man saknar vilka mål regionen har och att man också måste ta fram statistik om vilka man når.

Just det ser Maud Lindström fram emot att diskutera på konferensen. Som hon ser det måsteman hela tiden omvärdera sin verksamhet för att se vilka man når.

– Man blir aldrig klar och man kan inte nå alla hela tiden med allting, då blir det kanske intressant för någon till slut. Men att ständigt titta på sin verksamhet – och det kan man göra oavsett om man är en kulturförvaltning eller en fri grupp:

Vilka barn tänker jag på här? Vilka barn är det här relevant för? Vilka barn kommer in? Vilka barn kan ta del av det jag gör?

Men det svåra är väl att mäta hur man når ut - hur gör man det?

– Överhuvudtaget så är kultur svårt att mäta i siffror och kulturförvaltningars arbete extra svårt; vi ska arbeta främjande. Men jag tänker att det handlar jättemycket om att vara i dialog med olika grupper och med barn själva. Sen finns det ju människor som träffar barn hela tiden och många av dem har vi ju bjudit in till konferensen. Och får höra vad är det de ser och vad känner de sig inbjudna till och vad känner de sig inte inbjudna till och där måste vi vuxna bli bättre på att fråga också, säger Maud Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".