Västerbottens museums fotoarkiv
Barnen hade en stor roll i kravallerna. Foto: Västerbottens museums fotoarkiv

Ålidhemskravallerna blir utställning

Ålidhemskravallerna har satt sin prägel på Umeå
1:46 min

Västerbottens museum öppnar en fotoutställning om Ålidhemskravallerna: En stor proteströrelse, som pågick i ett bostadsområde i Umeå för 40 år sedan.

På fotografierna ser det ut som en helt vanlig samling träd. Men det var trädstammar som tusentals människor var beredda att kämpa för. Först ut i kampen var några barn som började kasta snöboll mot de skogsarbetare som kallats in efter politikernas beslut om att bygga en ny skola i områdets skogsparti. Barnens snöbollar satte något i rullning och på de svartvita fotografierna syns både barn och vuxna som gör motstånd mot de poliser som försökte ge fri väg åt rivningsarbetarna.

– Det var kravaller och demonstrationer och engagerade flera tusen människor, säger Veronica Karlsson som är antikvarie och avdelningschef på Västerbottens museum.

Nu inviger museet en pop-up utställning på det lokala biblioteket. Förhoppningen är att barnen som förevigats på de snötäckta bilderna ska komma förbi nu 40 år senare och berätta hur det var att sova i kojor i skogsdungen som de ville bevara.

– Barnen som är med på bilderna är ju vuxna idag och det hade varit väldigt intressant att få höra deras upplevelser, säger Veronica Karlsson.

Men vad var det egentligen med den där skogsdungen som var så speciellt?

Några talar om att det var stadens lunga, ett grönt område i stadsbilden. Andra menar att dungen i själva verket var ett risigt ställe där många kände sig osäkra. En tredje åsikt är att det handlar om demokrati och dessutom fanns ett starkt samhällsengagemang där många ville vara med och påverka.

Veronica Karlsson och hennes kollegor hoppas nu få in svar från Umeåborna själva. Både från dem som var för och de som var emot rivningen. För hon menar att kravellerna, som blev en riksnyhet, har varit viktiga för staden.

– De här händelserna har satt en prägel på Umeå, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".