The Deuce utspelar sig i 70-talets New York.
The Deuce utspelar sig i 70-talets New York. Foto: Paul Schiraldi

"The Deuce" en våldsam flirt med skitigt 70-tal

"Så rått, skitigt och knarkigt att jag faktiskt inte känner den minsta nostalgi
1:20 min

På måndag var det svensk premiär för HBO:s omtalade tv-serie The Deuce. Ylva Nilsson har sett första avsnittet.

New York, Times Square. Det är före aids och under brinnande Vietnamkrig.

The Deuce, slang för Djävulen, är en våldsam flirt med ett 70-tal så rått, skitigt och knarkigt

att jag faktiskt inte känner den minsta nostalgi trots ett soundtrack som gör att det inte bara är intrigens hallickar som vill dansa i takt längs 42nd street.

Det är i ett myller av just hallickar, prostituerade och korrumperade poliser som The Wire-skaparna David Simon och George Pelecanos inledningsvis bjuder på så mycket tits and ass att jag faktiskt nästan storknar, när de berättar historien om legaliseringen av porrbranschen och framväxten av den luckrativa så kallade "vuxenfilmen" i en tid då USA befann sig i en sexliberaliserande kulturrevolution.

Och efter första avsnittet där alla The Wire-fans kommer att känna igen sig i det långsamma tempot, dialogen, svärtan och samhällskritiken är det Maggie Gyllenhals prostituerade Candie, hon som sköter sina egna affärer och vägrar underordna sig gatans hierarki som gör att jag trots en i övrigt plågsam blick på kvinnor som handelsvara, kommer att fortsätta följa The Deuce.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".