Timo Räisänen
Artisten Timo Räisänen. Foto: Amar Bajric

Timo Räisänen blir politisk på svenska

Räisänen: "Alla direkta känslor kommer ut på engelska"
1:03 min

När artisten Timo Räisänen släpper ny skiva är det första gången han själv skriver och framför låtarna på svenska.

Med en indisk mamma och en finsk pappa som gick i engelsk skola i Brasilien blev Timo Räisänens hemspråk engelska. Svenskan kom med skolan men låtar har han hittills bara släppt på engelska.

Efter att förra året ha släppt en skiva med tolkningar av Ted Gärdestad kom tankarna på att skriva och sjunga på svenska själv, något som både kom med frihet och utmaningar.

– Alla känslor, alla primala känslor, alla direkta känslor kommer ut på engelska. Så det krävdes en del omstrukturering i huvudet för att göra om det där. Bara övergången var väldigt arbetsam, att bara hitta mitt spår musikaliskt och innehållsmässigt, säger han.

Skivan "Tro, hat, stöld", som släpps på fredag, beskrivs av Timo Räisäen själv som politisk. Han säger att skriva på svenska har fört honom närmare det han vill uttrycka.

– Jag har saker som jag tycker är väldigt viktiga att säga och jag har betraktelser som jag tycker är väldigt viktiga att lufta och lyfta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".