bild
1 av 5
Philong Sovan visar bilder från hans utställning In the city by night Foto: David Richter/SR
bild
2 av 5
bild
3 av 5
Gabriele Riva hänger bilder i Fabricas utställning. Fotocentret är knutet till Benetton-gruppen. I utställningen deltar 37 artister.
bild
4 av 5
Fukushima - No go zone ställs ut i citadellets celler. Foto: David Richter/SR
bild
5 av 5
Jenny Nordquist, som tillsammans med Christian Caujolle är konstnärliga ledare

Mer utomhus och internationellt på Landskrona fotofestival

Femte gången för Landskrona fotofestival
2:53 min

Landskrona fotofestival femårsjubilerar med mer internationellt och fler utomhusutställningar. En av de som ställer ut utomhus är fotografen Philong Sovan, som skildrat städer i Kambodja när strömmen är avstängd på nätterna.

– Jag använde ljuset från min motorcykel för att fånga aktiviteterna på gatorna, säger Philong Sovan.

Det finns hela stadsdelar som är utan ljus på nätterna, men livet fortsätter som vanligt. Och det var det han ville skildra, säger han. Nu finns hans bilder på stora skyltar i Landskronas teaterpark.

I år blir det fler utomhusutställningar än tidigare.

– Det är viktigt för oss för där sker ett möte med en större grupp människor, lokalbefolkningen, och jag hoppas att utomhusutställningarna gör att man blir mer nyfiken på fotografi och tar steget vidare och kommer in på museet eller konsthallen, säger Jenny Nordquist den ena av festivalens två konstnärliga ledare.

Årets största utställning finns annars på Landskronas citadell, där hänger Carlos Ayestas och Guillaume Bressions sex fotoserier om förödelsen i det japanska Fukushimaområdet efter kärnkraftolyckan 2011.

Miljö och identitet går lite som en röd tråd genom flera av utställningarna, även om det inte finns något formellt tema.

Det är nu fem år sedan festivalen startade och framförallt har den blivit mer internationell. I årets portfolio review, där fotografer kan få sina bilder bedömda av en jury, finns deltagare från många olika länder. Och festivalsledningen ser gärna att uttrycken i utställningarna spänner över hela fältet, både konst och dokumentärfoto.

- -Metoden är kanske inte det viktigaste. Fotograferna använder den metod som är bäst för att berätta idén. Fukushima-utställningen tex, där använder fotograferna både dokumentära och konceptuella metoder för att förklara, ställa en fråga eller förmedla ett budskap, säger Nordquist.

På festivalen finns mer än hundra fotografer representerade i ett 20-tal utställningar på olika platser i staden.

– Vi vill ha ett samspel mellan olika sätt, olika metoder och uttrycksmöjligheter.

Festivalen är mellan 8e och 17 september.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".