Fler anmälda våldtäkter på sommarens festivaler

"Otroligt viktigt att vi tar det på allvar"
1:50 min

P3 Nyheter har kollat på 31 av sommarens stora festivaler. Anmälningarna om våldtäkt har ökat från 14 förra året till 20 i år.

– Det är ju fruktansvärt att folk riskerar att känna sig otrygga eller bli utsatta för någonting. Där har vi ju ett stort ansvar, säger Kajsa Apelqvist som är presschef för Bråvallafestivalen. 

– Det är ett enormt stort arbete och det är otroligt viktigt att vi tar det på allvar.

Bråvalla hade fyra anmälda våldtäkter i år, vilket är en anmälan färre än förra året. Men trots det hade festivalen flest anmälda våldtäkter av de 31 stora festivaler som P3 Nyheter kollat på.

Thomas Agnevik, som är polisens presstalesperson i Region öst, tror att de ökade anmälningarna kan bero på en ändrad attityd.

– Nu tror jag att många känner att det här är inte okej och att man kan få upprättelse och hjälp om man går till polisen.

Färre anmälningar om sexuella ofredanden

Samtidigt som våldtäktsanmälningarna ökade anmäldes färre sexuella ofredanden; 153 fall i år jämfört med 225 förra året.

– Färre anmälningar behöver ju inte betyda färre brott. Med det i åtanke så är det ju positivt att anmälningar kommer in för det synliggör och minskar mörkertalet som vi har i Sverige och har haft i alla år, säger Kajsa Apelqvist på Bråvallafestivalen.

Fler åtgärder

Bråvallafestivalen satsade bland annat på att göra festivalområdet öppnare och mer upplyst, de hade fler vakter än vad de haft tidigare år och RFSU och Nattskiftet var på plats.

Thomas Agnevik på polisen tror att den här typen av satsningar är fortsatt viktiga och lyfter särskilt fram användandet av kameror.

– Kameraövervakning framför de stora scenerna tror jag skulle ha en effekt och att många skulle tänka "Här är det inte så smart att begå brott".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".