Efter japanska dockteater föreställningen Tale of Cat and Dog. Foto: Viveca Bladh/Sveriges Radio
Efter japanska dockteaterföreställningen "Tale of Cat and Dog". Foto: Viveca Bladh/Sveriges Radio

Barn går miste om kultur på grund av föräldrarnas ointresse

"Det är stor konkurrens i landet och eleverna hinner inte gå på teater"
1:54 min

Den internationella barnteaterfestivalen på Okinawa vill låta barn ta del av kultur där den konstnärliga upplevelsen är i fokus.

På den japanska ön Okinawa arrangeras återkommande en internationell barnteaterfestival, Ricca ricca festa.

I år är det danskt tema med mycket barnteater och dans men medan Danmark hyllas för sitt konstnärliga arbete för alla åldersgrupper, så kämpar många andra länder med att nå ut just till barn.

Seok-hong Kim, som arbetar för Korea Arts Management Service, berättar att trots Koreas snabba utveckling inom många andra områden, så existerar knappt teater för barn. 

– Det är stor konkurrens i landet och eleverna hinner inte gå på teater. Inte ens föräldrarna tycker att det är viktigt.

De man kan nå är barn i förskoleåldern och då är innehållet fokuserat på utbildning eller underhållning, inte den konstnärliga upplevelsen, berättar Seok-hong Kim. Många av de asiatiska länderna som Indonesien, Laos och Kambodja, vittnar om samma hinder. 

Men att nå ut till barn är svårt var man än kommer – det är de vuxna i hemmet, eller lärarna, som styr vad barnen får se och barnkultur prioriteras sällan.

Fraser Corfield från Australien jobbar med teater av och för unga. Han berättar att de tröttnade på att få slattarna av kulturpengarna och har gått in för att lösa landets problem med teater till exempel genom att ta sig an bostadsproblem. 

– Då får man loss pengar och får ett större engagemang. Men det som är trixigt är att behålla konstens integritet, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".