Erik Fichtelius är nationell samordnare för biblioteksstrategin som ska vara klar 2019.
Erik Fichtelius är nationell samordnare för biblioteksstrategin som ska vara klar 2019. Foto: Christine Olsson/TT, KB

Bibliotekens framtid är digital

"Biblioteken kan försvara sanning och rätt mot alternativa fakta"
1:57 min

Att digitalisera och samla ihop de svenska bibliotekens utbud är viktigt, men också en stor utmaning. Det är en av slutsatserna i den nationella biblioteksstrategins omvärldsrapport som publicerades idag.

Rapporten belyser bland annat behovet av att bygga en gemensam digital plattform för alla bibliotek, istället för att det – som idag – finns olika plattformar runt om i landet.

– Vi tror att man kan göra saker och ting mycket bättre om man samordnar sig vad gäller det digitala utbudet. Och här ligger Sverige efter många andra länder, säger Erik Fichtelius.

I exempelvis Norge finns redan en nationell digital bibliotekssamling där böcker skyddade av upphovsrätten är begränsade till webben medan äldre böcker kan laddas ner. Satsningar har inletts även i Sverige, men arbetet är omfattande och för med sig flera utmaningar som den nationella biblioteksstrategin nu strävar efter att bemöta. Det gäller dels hur själva samordningen ska fungera, men också frågor kring författares upphovsrätt, distribution och finansiering.

Många steg måste tas för att en riktig vision ska kunna uppnås, säger strategins nationella samordnare Erik Fichtelius.


Om alla ska kunna
ta del av ett digitalt biblioteksutbud, krävs dessutom digital kompetens.

Olle Olsen är bibliotekarie på Högdalens bibliotek i södra Stockholm, där man erbjuder så kallad "digital första hjälpen".

– Vi sysslar inte med någon avancerad it-support, utan det är enkla saker med tanke på den digitala klyftan, med personer som saknar it-kompetens eller språkkompetens och har svårt att förstå informationen, förklarar han.

Att bibliotekens utbud görs tillgängligt för alla är viktigt, om biblioteken ska fortsätta fungera som demokratiskt fundament, menar Erik Fichtelius, som i omvärldsrapporten beskriver biblioteksväsendet som den "femte statsmakten".

– Precis som medierna, som ju är en självständig och oberoende kraft, ser vi att biblioteken också kan vara det. De kan i egen kraft försvara sanning och rätt mot "alternativa fakta" och falska nyheter, med oförfalskade arkiv, med opartiskhet i sin utlåningsverksamhet. Det är en viktig del i att få demokratin att fungera så att medborgarna kan hålla sig informerade.

En annan utmaning nämns i rapporten är bristen på bemannade skolbibliotek, något som Kulturnytt tidigare har rapporterat om.

En slutredovisning av den nationella biblioteksstrategin ska lämnas till regeringen senast den 1 mars 2019. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".