Alice Bah Kuhnke
1 av 2
Alice Bah Kuhnke Foto: Thomas Johansson/TT
Alice Bah Kuhnke
2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den fria konsten får 115 miljoner kronor

Regeringen höjer anslagen till den fria konsten med 115 miljoner kronor i höstens budget. Mest får konstnärerna vars stipendier och ersättningar ges ett tillskott på 60 miljoner kronor.

Det höjda anslaget kommer konstnärerna, scenkonsten men också litteraturen och kulturtidskrifterna till del.

-Det känns otroligt viktigt och bra, för att den fria konsten är ett hot mot auktoritära grupper. Det är konstnärerna och fria grupper som bryter ny intellektuell mark, säger kulturministern vid en presskonferens.

De 60 miljoner kronorna till konstnärerna kan, vid sidan av stipendier och andra ersättningar, även fördelas via Kulturbryggan. Dess uppgift är att fördela statliga medel för att främja nyskapande projekt inom hela kulturområdet.

Konsten förstärks också genom två andra tillskott: 12 miljoner kronor till aktörer inom bild- och formområdet samt 10 nya miljoner till Statens konstråd för konstnärlig gestaltning av den gemensamma miljön.

Även de fria teatergrupperna och den fria scenkonsten får del av de pengarna. 25 miljoner kronor ska gå till dem. Samtidigt får Kulturrådet 8 nya miljoner för stöd till litteratur och kulturtidskrifter.

Förslagen ingår i budgetpropositionen som ska antas av riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".