Zorn-utställning i Paris
1 av 2
Zorn själv tar emot besökarna mot en fond av en rödmålad husvägg Foto: Margareta Svensson/Sveriges radio
Christophe Leribault är chef för Petit Palais
2 av 2
Christophe Leribault, chef för Petit Palais Foto: Margareta Svensson/Sveriges radio

Första Zorn-utställningen i Paris på 111 år

Christophe Leribault: Zorn var en verkligt stor konstnär
2:12 min

Idag öppnar en stor retrospektiv utställning av Anders Zorns verk på Petit Palais i Paris. Det är över hundra år sen hans konst ställdes ut större skala i Paris, där han levde och verkade under några år i slutet av 1800-talet.

Utställningen är ett samarbete mellan Nationalmuseum, Zornmuseet och Petit Palais, men det är framför allt på grund av det franska museets entusiastiske chef som utställningen nu kommer till stånd. Och Christophe Leribault tror att Anders Zorn själv skulle ha varit glad över att ställas ut just här.

– Anders Zorn själv skulle naturligtvis ha blivit hedrad över den här utställningen och kanske svävar hans ande över rummen. Vi är mycket stolta över att kunna visa det här retrospektivet. Det säger chefen för Petit Palais, Christophe Leribault, som varit drivande i att utställningen nu blir av.

Ett självporträtt av Anders Zorn i sin röda kostym möter besökarna från en rödmålad vägg med vita knutar. 150 verk, målningar, teckningar, etsningar och akvareller ställs ut här i en effektiv scenografi.

Här finns verk från Zorns Paristid, han bodde här under åtta år fram till 1896, här finns ett stort antal porträtt, motiv från Dalarna och här finns baderskorna.

Zorn var en mästare på att skildra vattenspeglingar och ljuset som kastar solkatter mellan trädkronorna.

– Men hans karriär har en stor bredd och han förnyar sig ständigt. Han är en riktigt stor konstnär, säger Christophe Leribault.

Senast som Zorns verk visades i Paris var 1906, idag är han inte så känd i Frankrike, men museet hoppas att fler ska upptäcka honom.

De flesta verk har lånats ut från Zornmuseet i Mora och från Nationalmuseum, vars renovering har lett till ett ökat museisamarbete. Men här finns också verk från privata samlingar. Magnus Olausson är chef för Nationalmuseums samlingar och forskning.

– Det har gjorts utställningar i Tyskland och USA tidigare, men den här tycker jag är ett strå vassare. Här har kommissariatet verkligen lyckats att vaska fram flera nya saker som vi aldrig har sett tidigare, det fanns verk i privata franska samlingar som inte har ställts ut förut, säger Magnus Olausson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".