Harry Dean Stanton.
Harry Dean Stanton. Foto: Chris Pizzello/TT.

Hann spela in "Twin Peaks" igen – skådespelaren Harry Dean Stanton död

Emma Engström minns Harry Dean Stanton
2:00 min

Den amerikanske skådespelaren Harry Dean Stanton, känd från bland annat "Alien" och "Gudfadern II", har avlidit.

Han blev 91 år och avled i stillhet på ett vårdhem i Los Angeles, USA, säger hans agent John Kelly i ett uttalande, skriver nyhetsbyrån Reuters.

 

Senast medverkade han i nyversionen av tv-serien "Twin Peaks".

 

Harry Dean Stanton medverkade i en lång rad filmer och tv-serier under sin över 60 år långa karriär.

 

Han har arbetat tillsammans med många av Hollywoods största regissörer, bland dem Francis Ford Coppola ("Gudfadern II","Älskling, jag hatar dig!"), Martin Scorsese ("Kristi sista frestelse"), David Lynch ("Wild at heart", "The straight story" och "Inland empire") och Ridley Scott ("Alien"). Han fick ofta gestalta skamfilade gestalter och gick från att vara en typisk birollsskådespelare till att stå i centrum i Wim Wenders  "Paris, Texas" som vann en Guldpalm.

 

Han har också haft en framträdande biroll genom flera säsonger av tv-serien "Big love". I tv-serien "2 1/2 män" har han medverkat som sig själv, skriver flera medier.

 

Harry Dean Stanton föddes den 14 juli 1926 i Kentucky.

 

Han var god vän med skådespelaren Jack Nicholson, och de var rumskompisar under en period i början av 1960-talet, skriver The Hollywood Reporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".