sdltc193b0d-nh
Augustinumret av Rolling Stone. Foto: Rolling Stone / TT

Tidskriften Rolling Stone till salu


Framtiden är osäker för det ikoniska amerikanska musik- och populärkulturmagasinet Rolling Stone. Nu letar grundaren Jann Wenner efter en köpare.

Jann Wenner startade tidningen som hippiestudent i San Francisco 1967 och driver i dag tidningen tillsammans med sin son. Men i en intervju i New York Times säger Wenner att det är dags att sälja.
– Vi klarar inte av att hålla ambitionsnivån på egen hand. Så vill vara proaktiva och ligga steget för, säger han.

Rolling Stone har länge varit en av världens mest inflytelserika rockmagasin med en öppen famn för experimentella skribenter. På 1970-talet blev tidningen mer politisk med bland andra gonzojournalisten Hunter S Thompson i spetsen. Ett utdrag ur Thompsons roman "Fear and loathing in Las Vegas" publicerades först i just Rolling Stone, och han blev tidningen trogen fram till sin död 2005.  På 70-talet var tidningen även plantskola för skribenter som Cameron Crowe, Patti Smith, Lester Bangs och Joe Klein. Den världsberömda fotografen Annie Leibovitz har också tagit flera kända omslagsbilder för magasinet.

Men 2014 naggades tidningens rykte, och också dess ekonomi, i kanten då man publicerat en granskning av ett påstått gruppvåldtäktsfall på universitetet i Virginia. Tidningen kritiserades för att inte tillämpa grundläggande journalistik för att belägga fakta, och fick böta 1,65 miljoner dollar till studentföreningen som utpekats i artikeln. 

Redan i fjol sålde Wenner 49 procent av ägarandelarna i Rolling Stone till det singaporianska företaget Bandlab, som dock inte haft något inflytande över tidningens redaktionella innehåll. Wenner säger själv att han gärna skulle förbli redaktör på tidningen vid en försäljning, men att det är upp till en eventuell ny ägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".