En skylt med texten "Linnéuniversitetet"
Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
Växjö

Sverige får UNESCO-professor i kultur

Arkeolog Cornelius Holtorf blir Unescoprofessor
3:09 min

Cornelius Holtorf, professor i arkeologi vid Linnéuniversitetet i Växjö, har utsetts till landets första Unesco-professor inom området kultur.

I motsats till många andra arkeologers forskning, är professorn Cornelius Holtorfs inriktad på framtiden i relation till kultur- och naturarv. Han kommer att jobba med kulturarvsfrågor i framtiden.

– Vi behöver tänka mer på framtiden när vi jobbar med dåtiden, med det som finns kvar av dåtiden, av kulturarvet. Och det har inte gjorts speciellt mycket tidigare.

Men hur ska kunna jobba med framtiden då det handlar om dåtiden?

– Mycket handlar om hur vi ska ta hand om vårt kulturarv och jag tror att det är lika viktigt att tänka vad vi ska ha det till, vad vill vi göra med det framöver. Vår tid förändrar sig så snabbt och vi vet att framtiden kommer att vara annorlunda mot vad den är idag.

Unescoprofessurer syftar till nätverkande och kunskapsutbyten mellan olika lärosäten världen över. Det finns idag åtta Unescoprofessurer i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".